Aproape o mie de comune si orase mici din Romania sunt in faliment

De: Marian Andrei / 10.10.2011, 16:32
Aproape o mie de comune si orase mici din Romania sunt in faliment
O treime dintre comunele din Romania si 105 dintre orasele mici se afla in pragul falimentului, pentru ca nu au venituri si nu mai au bani sa functioneze.

Aproape 1.000 dintre cele 2.861 de comune din Romania se afla in pragul falimentului. S-a ajuns la aceasta situatie din cauza faptului ca unele nu mai au venituri, astfel ca nu mai exista bani de investitii, pentru acordarea ajutoarelor sociale sau chiar pentru plata salariilor angajatilor. Exista si cazuri speciale, cum ar fi cele ale comunelor Vladeni si Popricani din judetul Iasi, care au luat bani prin programe europene si, din cauza lucrarilor executate prost, Uniunea Europeana a cerut banii inapoi.

Ministrul de interne, Traian Igas, nu poate spune cate unitati administrativ-teritoriale se afla in aceasta situatie, dar cifra o stie presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici: o treime, adica peste 900 de comune din toata tara.

La nivelul oraselor, mai ales a celor mici, situatia este la fel de proasta. Aproximativ 10% din orasele din Romania, din totalul de 217 au probleme cu creditele bancare, apreciaza Dumitru Teodor Banciu, primarul orasului Saliste, presedinte al Asociatiei Oraselor din Romania.

In acest moment, Ministerul Administratiei lucreza la o lista de criterii pentru ajutorarea financiara a localitatilor cu probleme, dar nu se stie de cati bani este nevoie (banii vor veni din fondul de rezerva al Guvernului). In plus, exista suspiciunea ca acesti bani vor fi acordati pe criterii politice in vederea alegerilor care se apropie.

Citeste mai mult despre localitatile aflate in faliment, pe zf.ro.