Apropo de… ElectorMatrix

Apropo.ro / 30.11.2004, 14:20
Apropo de... ElectorMatrix
O scena memorabila în istoria noastra mediatica. În primul episod din Matrix, Morpheus îi da lui Neo sa aleaga între doua pilule: una îl lasa sa-și vada de somnul placut al realitații create de mașini, cealalta îi oferea o postura incomoda, de veșnic


O scena memorabila în istoria noastra mediatica. În primul episod din Matrix, Morpheus îi da lui Neo sa aleaga între doua pilule: una îl lasa sa-și vada de somnul placut al realitații create de mașini, cealalta îi oferea o postura incomoda, de veșnic haituit într-o lume dominata de agenți.

În situația lui Neo ne aflam și noi, când vine vorba de alegeri. Alegem realitatea fabricata de televiziuni sau „și altceva”?

Alegem realitațile „dezbracate”, haioase și senzaționale de la „Ciao, Darwin!” sau „Teo”? Alegem realitațile calculate politic de la TVR sau Antena 1?

Alegem știrile indiferente, de entertainment pur, de la ProTV sau Acasa?

Când e vorba de electorale, alegerile sînt și mediatice – nu e vorba doar despre ștampila. Pentru o informare completa, trebuie alese realitațile incomode, neplacute, din presa, de pe Internet. Trebuie citite stenograme nesuferite, trebuie ascultate multe voci poate enervante din zona societații civile. Pentru ca, în alegeri, nu e la fel de ușor ca la „barbații adevarați” ai lui Cabral…

Nu cred ca acei consumatori adevarați de media pe care îi vizeaza Apropo TV se pot mulțumi cu aceasta situație. Putem alege, macar pe timp limitat, pastila realitații crude… Televiziunile au fost aproape absente de la aceste alegeri: iar situația le-a convenit de minune celor de la putere.

Cei care au ales însa și alte medii de informare au devenit, dintr-o data, incomozi. Noroc ca noi putem face ceea ce Neo nu putea: sa înghițim ambele pastile, sa comparam ambele realitați.

Duminica seara, imediat dupa anunțarea sondajelor, la Marius Tuca, Cristian Tudor Popescu și Ion Cristoiu (sau, i-am putea numi, pe scurt, C.T.P. + I.C.) dadeau deja ca sigur câștigatorul din turul doi! În acele momente, am aflat de la Realitatea TV, Basescu se învârtea afara pe lânga ușile Antenei 1: fusese invitat, dar nu mai fusese primit, pentru ca Nastase nu a mai vrut sa vina.

La Realitatea TV, CTP i-a cerut scuze lui Basescu, în numele lui Marius Tuca… Ce sa mai comentam? A fost un fel de „Numai iubirea” electorala…

Nașul a pus capac, dupa o întreaga seara halucinanta la televizor: a încheiat apoteotic duminica electorala, vorbind în direct, la telefon, cu… Marius Tuca. Domnul TucaShow îl chemase se pare pe Dinescu la restaurantul al carui co-patron este… Asta puteam sa banuiesc. Dar nu credeam ca se poate aranja, în direct, o astfel de întâlnire. Cine știe, poate s-au și teleportat prin telefon, tot ca-n Matrix!

Sfat: atenție la televizor și ascultați vorba înțeleapta a lui Morpheus – încercați sa va feriți de diverși „agenți”!

Costi Rogozanu [email protected]

Tags: