Aproximativ 30 de zimbri vor fi aduși anul acesta în situl Natura 2000 Munții Țarcu

De: Carmen Ulian / 06.05.2014, 09:00
Aproximativ 30 de zimbri vor fi aduși anul acesta în situl Natura 2000 Munții Țarcu
Anul acesta vor fi aduși în România circa 30 de zimbri care vor fi lăsați în libertate în situl Natura 2000 Munții Țarcu.

Potrivit unui comunicat al WWF România, pe 17 mai se va face cel mai mare transport pentru reintroducerea zimbrului care a avut loc vreodată în Europa, prin aducerea a aproximativ 20 de exemplare în Munții Țarcu.

La început, zimbrii vor sta într-o zonă de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. Apoi vor avea acces la o zonă de semi-libertate, de 160 de hectare. Aici se vor putea adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, grupându-se într-o cireadă – forma tipică de organizare a zimbrilor. În toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona împrejmuită și vor deveni primii zimbri care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul al XVIII-lea și până în prezent.

Locul unde zimbrii vor fi eliberați face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare.

Rewilding Europe și WWF-România au inițiat procesul de reintroducere bazându-se pe o abordare cu totul nouă: în următorii 10 ani Rewilding Europe va elibera în sălbăticie un număr considerabil de zimbri, cu regularitate, în mai multe zone din Carpații Meridionali. Planul este ca în 2015 o a doua eliberare să aibă loc în apropierea satului Poieni, de lângă Hațeg.

Obiectivul proiectului este crearea unei populații de cel puțin 500 de zimbri care vor trăi în sălbăticie în Carpații Meridionali, până în anul 2025. Aceștia ar urma să populeze o suprafață de 1,4 milioane de hectare de munți și văi care se întind în partea de sud a lanțului carpatic.

Odată eliberați, zimbrii nu vor mai fi hrăniți, ci vor face parte din procesele naturale și ecosistemele din zonă. Astfel, vor contribui la modelarea peisajelor naturale și la menținerea stării lor favorabile.

Citește mai multe detalii despre populația de zimbri din România, pe Mediafax.ro