Aproximativ o mie de români blocați de zăpadă în Bulgaria

Apropo.ro / 03.01.2008, 11:34
Aproximativ o mie de români blocați de zăpadă în Bulgaria
Aproximativ o mie de români se află în "situații dificile" în Bulgaria, din cauza zăpezii, a declarat, joi, consulul României la Sofia, Sorin Catană.

Aproximativ o mie de români se află în "situații dificile" în Bulgaria, din cauza zăpezii, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, consulul României la Sofia, Sorin Catană, care a solicitat sprijinul expres al Ministerului bulgar pentru Dezastre și Calamități.

Catană a precizat că la nivelul ambasadei române s-a format o celulă de criză care funcționează ca dispecerat, preluând apelurile telefonice ale turiștilor români și transmițând mai departe autorităților bulgare acesta mesaje.

Conform consulului, numărul de o mie de români – între care și copii – aflați în situații dificile este unul aproximativ, întrucât situația se schimbă de la o oră la alta. El a precizat însă că până acum nici unul dintre telefoanele primite nu a semnalat vreun caz de boală sau vreo altă situație gravă.

Sorin Catană a menționat că autocarele și autoturismele românilor au rămas blocate în mai multe localități, dar în special la Razgrad, la 60 de kilometri de Ruse, unde a fost decretată stare de calamitate și la Stara Zagora, unde mai multe autocare cu turiști plecați din Turcia spre România au rămas înzăpezite, iar în limita posibilităților unii dintre aceștia au fost cazați în localitate.

Consulul a mai spus că operațiunile de deszăpezire întreprinse de protecția civilă bulgară sunt îngreunate de vremea nefavorabilă, dar și de lipsa de mijloace tehnice, punându-se problema intervenției armatei.

El a precizat că, dat fiind faptul că românii sunt printre cei mai numeroși dintre străinii afectați de vremea nefavorabilă în Bulgaria, a solicitat un sprijin expres din partea Ministerului pentru Dezastre și Calamități.

Consulul a menționat că grupuri de turiști români din Grecia au contactat Ambasada română din Sofia, care i-a sfătuit să-și prelungească sejurul în Grecia.