Arabia Saudită: Condamnații la moarte scapă de decapitare, dar vor fi împușcați

De: Marian Andrei / 12.03.2013, 12:15
Arabia Saudită: Condamnații la moarte scapă de decapitare, dar vor fi împușcați
Arabia Saudită ar putea fi nevoită să schimbe metoda tradițională de executare a condamnaților la moarte - decapitarea - din cauza deficitului de călăi profesioniști.

Un oficial al regatului ultra-conservator a declarat că persoanele care fac meseria de călău sunt din ce în ce mai rare și au existat cazuri în care execuțiile au generat confuzie din cauza întârzierii cu care călăii au apărut la „locul de muncă”.

Află mai multe despre timpul probabil pe vremea.apropo.ro

Acesta a adăugat că o comisie interministerială caută soluții pentru schimbarea acestei metode de execuție folosită de secole și care este, după cum arată islamiștii, bazată pe perceptele Coranului.

Chiar dacă nu a dat o explicație referitoare la scăderea numărului de călăi tradiționali, comisia a arătat că execuția prin împușcare, metodă care a mai fost folosită în trecut, „nu reprezintă o încălcare a religiei”, spre deosebire de execuția prin injectarea unei soluții letale (ca în Statele Unite), care a fost respinsă.

Arabia Saudită este singura țară din lume în care se mai folosește execuția prin decapitare și se numără printre puținele în care execuțiile sunt publice.

De asemenea, Arabia Saudită are cel mai mare număr de delicte pedepsite prin condamnarea la moarte, între care crima, violul, sodomia, jaful, furtul (la a patra infracțiune), falsa profeție sau vrăjitoria.

Calăii folosesc o sabie (un iatagan) de 1 – 1,2 metri. Condamnatul, îmbrăcat în alb, este legat la ochi, este așezat îngenuncheat cu fața la Mecca și apoi decapitat. În cazul unor infracțiuni grave, cadavrul condamnatului este agațat de un crucifix pentru trei zile, pentru descurajarea publicului de a comite astfel de fapte.