Arabia Saudita: Femeie condamnata la 10 lovituri de bici pentru ca a condus

Apropo.ro / 30.09.2011, 17:00
Arabia Saudita: Femeie condamnata la 10 lovituri de bici pentru ca a condus
Unei femei din Arabia Saudita, care fusese condamnata la 10 lovituri de bici pentru ca a condus, i-a fost anulata pedeaspa dupa ce regele Abdullah ar fi intervenit in favoarea ei,

Shaima Justaneyah, o femeie din Arabia Saudita, a fost condamnata la zece lovituri de bici, marti, dupa ce a incalcat legea care interzice repezentantelor sexului frumos sa conduca.

Este prima data cand o femeie a fost condamnata pentru aceasta infractiune.

In general, femeile sunt oprite, interogate si eliberate dupa ce semneaza un act prin care se obliga sa respecte rigorile legii. Insa zeci de femei continua sa se urce la volan, intr-o incercare de a combate acest tabu.

Sentinta de marti demonstreaza ca, in ciuda eforturilor de reformare facute de regele Abdullah, exista inca un segment conservator al populatiei care se opune schimbarii.

Arabia Saudita este singura tara din lume care interzice femeilor – localnice sau straine – sa conduca. Desi nu exista o lege oficiala in acest sens, obiceiul tine de traditie si religie, care spun ca libertatea de miscare le-ar face pe femei vulnerabile la pacate.

Regele Abdullah

Din fericire, sentinta femeii condamnate la 10 lovituri de bici a fost anulata, a anuntat o printesa a Casei Regale saudite pe contul ei de Twitter.

Totodata, publicatia Daily Mail scrie ca regele Abdullah ar fi intervenit in favoarea femeii, iar sauditii de rand interpreteaza acest gest ca fiind un semnal ca regele ii avertizeaza pe clerici cine are ultimul cuvant.

Informatia nu a fost confirmata oficial, insa agentia Associated Press a transmis deja stirea, citand surse guvernamentale.

Inca doua femei vor fi aduse in fata instantei de judecata, pentru sofat, in lunile urmatoare.

In Arabia Saudita, femeile nu aveau voie nici sa voteze, insa acest lucru se va schimba. Regele Abdullah a anuntat ca femeile vor primi drept de vot si vor putea candida si vota la alegerile municipale, insa abia din 2015.