Arabia Saudita intra în Consiliul guvernatorilor al AIEA

Apropo.ro / 20.09.2007, 23:33
Arabia Saudita intra în Consiliul guvernatorilor al AIEA
Arabia Saudita si alte tari aliate ale Statelor Unite figureaza printre cele 11 tari care au intrat joi în Consiliul guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), relateaza AFP. O reînnoire partiala a celor 35 de locuri ale Consiliului guvernatorilor,

Arabia Saudita si alte tari aliate ale Statelor Unite figureaza printre cele 11 tari care au intrat joi în Consiliul guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), relateaza AFP.

O reînnoire partiala a celor 35 de locuri ale Consiliului guvernatorilor, adunarea executiva a AIEA, are loc în fiecare an conform unui sistem de rotatie.

Aliati ai Washingtonului, cum sunt Irlanda si Filipine, sunt printre noile state membre ale Consiliului, în timp ce adversari ai Statelor Unite, cum sunt Cuba si Siria, îl parasesc.

Aceste schimbari ar putea consolida pozitia Statelor Unite în cadrul organizatiei care trebuie sa determine daca Iranul se conformeaza Tratatului de neproliferare nucleara (TNP), au declarat diplomatii.

Cuba a condamnat puterile occidentale pentru criticile asupra unui acord încheiat de Mohamed ElBaradei, directorul general al agentiei patronata de ONU, cu Iranul, cu privire la stabilirea calendarului pentru noile inspectii.

Statele Unite se tem ca acest acord ar putea ajuta Iranul sa evite noi sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, pentru refuzul acestuia de a suspenda activitatile de îmbogatire a uraniului, procedeu care ar putea produce combustibil pentru centralele nucleare, dar ar putea totodata servi la fabricarea bombei atomice.