Araras, satul din Brazilia unde oamenii se topesc, la propriu, sub soare

De: Carmen Ulian / 14.05.2014, 14:40
Araras, satul din Brazilia unde oamenii se topesc, la propriu, sub soare
În satul brazilian Araras, din Sao Paolo, se găsesc cei mai mulți oameni care suferă de acceași boală de piele rară - xeroderma pigmentosum (XP).

Xeroderma pigmentosum este o boală rară, o afecțiune ereditară și face ca victimele sale să fie ultra sensibile la razele ultraviolete. Oamenii care suferă de XP sunt predispuși la cancer de piele. Ei au o fotosensibilitate cutanată crescută, pielea le îmbătrânește mai repede. Boala apare în jurul vârstei de 5 ani.

Regiunea Araras este tropicală, iar cum mulți dintre locuitori sunt fermieri, munca în aer liber este inevitabilă. Cei mai mulți își petrec ore întregi sub bătaia razelor soarelui. Acest lucru este nefast pentru ei, căci le schimbă viața în cele mai urâte și oribile moduri cu putiință. Din cei 800 de cetățeni, 20 suferă de xeroderma pigmentosum. În SUA, boala apare la 1 dintr-un milion de persoane.

xp

În plus, boala s-a transmis generații la rând căci locuitorii din Araras s-au căsătorit între ei. Mulți dintre ei au făcut numeroase operații estetice pentru a înlătura din efectele bolii. Majoritatea celor bolnavi umblă cu umbrele sau se protejează de soare cum pot mai bine.

Xeroderma pigmentosum nu doar că le distruge pielea, ci provoacă o serie de alte afecțiuni precum surzenia, pete pe întreg corpul, bășici, cancere și modificări cutanate, subțierea pielii, anomalii neurologice, fotofobie, boli ale ochilor, etc.

Un profesor local a studiat cazurile de XP din sat și a descoperit că boala există la ei de peste 100 de ani. A inițiat programe prin care să vină în ajutorul celor afectați și pentru a reuși să descopere boala în stadii incipiente. Se gândesc că ar putea schimba ziua cu noaptea – noaptea să muncească, iar ziua să se adăpostească de cel mai mare dușman al lor – soarele.