Arbitri femei vor conduce constant meciuri la centru în Divizia A

Apropo.ro / 17.08.2005, 10:17
Arbitri femei vor conduce constant meciuri la centru în Divizia A
Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Craciunescu, a declarat, marți, într-o conferința de presa, ca va delega, pe viitor, în mod constant, arbitri femei sa conduca la centru meciuri din Divizia A. "Suntem foarte mulțumiți de activitatea femeilor

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Ion Craciunescu, a declarat, marți, într-o conferința de presa, ca va delega, pe viitor, în mod constant, arbitri femei sa conduca la centru meciuri din Divizia A.

„Suntem foarte mulțumiți de activitatea femeilor arbitru, suntem printre primele țari din lume la delegarea femeilor în campionate de barbați. Vor fi doua-trei arbitre de centru la Divizia B, și, ușor-ușor, o sa avem constant o femeie la centru în Divizia A”, a spus Craciunescu.

Pâna în prezent, Cristina Ionescu a condus la centru trei partide în Divizia A, Poli Iași – FC Brașov, scor 2-1, din etapa a XXVIII-a, Gloria Bistrița – Sportul Studențesc, scor 0-5, din etapa a XXIX-a, ambele din sezonul trecut, și Poli AEK Timișoara – Gloria Bistrița, scor 0-0, din etapa a XXX-a a campionatului 2003/2004.

Ion Craciunescu a precizat ca în curând este posibil un schimb de arbitri cu Israelul. „Soluția arbitrilor straini nu a fost un refugiu, o masca, ci o soluție dintre cele mai bune: ne-am integrat într-un program UEFA și n-am facut numai import de arbitri, ci și export în țari importante, precum Elveția. Acest schimb de experiența a fost benefic. Toata lumea s-a comportat normal, jucatori, antrenori, conducatori au acceptat arbitrul așa cum este el, și cu greșeli. Când am fost în Israel, la cursul arbitrilor, am vorbit sa facem schimb de arbitri, în dorința de a continua aceasta deschidere catre Europa”, a comentat conducatorul CCA.

Craciunescu a afirmat ca greșelile omenești trebuie disociate de cele inadmisibile. „Daca o sa gasim toata viața subterfugii cu greșelile arbitrilor, o sa avem ce vorbi timp de o suta de ani. Diversiunile cu greșelile de arbitraj o sa dureze o suta de ani, este o masca a adevaratelor probleme din fotbal. N-o sa gasiți un jucator care sa dea pase perfect tot meciul, la el se admite greșeala, la arbitri nu”, a comentat Craciunescu.

Întrebat daca i s-au solicitat arbitri straini din partea vreunui club, președintele CCA a raspuns: „Nu suntem casa de comenzi sa excutam solicitarile cluburilor. Oricum, nu ni s-a cerut acest lucru. În ultima etapa a campionatului trecut, Liga Profesionista de Fotbal (LPF) nu a acceptat aducerea unor arbitri straini”.

Craciunescu a subliniat ca aducerea unor brigazi din strainatate costa în plus doar cazarea. „Indemnizața și transportul sunt asigurate de Federața țarii respective. Pe noi ne costa o mie și ceva de euro în plus fața de o brigada româneasca”, a adaugat președintele CCA.

Ion Craciunescu a mai spus ca Augustus Constantin și Alexandru Deaconu vor arbitra în Israel, la doua turnee de juniori.

De asemenea, Marian Salomir va conduce la centru partida Macabi Tel-Aviv – APOEL Nicosia, care va avea loc pe 25 august, în manșa a doua a turului doi preliminar al Cupei UEFA.

Mediafax