Ardeiul iute ar putea lecui cancerul de prostata

Apropo.ro / 16.03.2006, 13:54
Ardeiul iute ar putea lecui cancerul de prostata
Un compus care da gustul picant al ardeilor iuți ar putea sa contribuie la autodistrugerea celulelor canceroase de la nivelul prostatei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online. Testele au aratat ca substanța numita capsaicina a determinat ca 80% dintre celulele canceroase

Un compus care da gustul picant al ardeilor iuți ar putea sa contribuie la autodistrugerea celulelor canceroase de la nivelul prostatei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online.

Testele au aratat ca substanța numita capsaicina a determinat ca 80% dintre celulele canceroase sa intre într-un proces care duce la moarte celulara. Studiul, publicat în revista Research de o echipa de medici americani, mai arata ca tumorile tratate cu capsaicina nu mai cresc în dimensiuni.

Studiul a fost realizat la Centrul Medical Cedars Sinai, pe șoareci de laborator carora le-au fost implantate celule modificate genetic astfel încât sa se asemene celulelor canceroase de prostata. Apoi, li s-a administrat o doza de extract de ardei iute socotita a fi echivalentul a 400 de miligrame de capsaicina, pe care un barbat de 90 de kilograme ar lua-o de trei ori pe saptamâna.

În mod normal, celulele trec printr-un proces continuu în care milioane de celule mor și alte milioane le înlocuiesc, pentru a menține numarul lor la aceleași cote. Dar celulele canceroase evita acest proces prin mutații care deregleaza procesul de moarte celulara.

Însa, capsaicina a crescut nivelul unor proteine implicate în procesul de moarte celulara și a redus nivelul de PSA, o proteina produsa de celulele canceroase de la nivelul prostatei.

„Capsaicina a avut un efect profund anti-proliferare asupra celulelor umane de cancer de prostata din culturi. De asemenea, a redus foarte mult dezvoltarea tumorilor de la nivelul prostatei”, a afirmat doctorul Soren Lehmann, coordonatorul studiului.

„E posibil ca pâna la urma capsaicina sa fie extrasa și introdusa într-un medicament. Între timp, i-aș avertiza pe cei care sufera de cancer de prostata sa nu-și mareasca consumul de ardei iute pentru ca acesta a fost asociat cu apariția cancerului de stomac la populațiile din India și Mexic”, a menționat doctorul Chris Hiley de Prostate Cancer Charity.

Mediafax