Are 25 de ani și nu a mâncat niciodată mâncare solidă

De: Marian Andrei / 17.02.2014, 11:30
Are 25 de ani și nu a mâncat niciodată mâncare solidă
Manju Dhara, o indiancă de 25 de ani, mănâncă de când s-a născut numai lichide: lapte, ceai și apă.

Manju, care locuiește în orășelul Sonipat, apropiat de New Delhi, suferă de o boală extrem de rară, achalasia, care nu permite relaxarea mușchilor netezi.

Datorită acestei boli, sfincterul cardiac, „supapa” aflată între esofag și stomac, este în permanență contractat și nu permite trecerea mâncării în stomac.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Rezultatul: în cazul în care încearcă să ingereze mâncare solidă, aceasta rămâne în esofag și provoacă instantaneu o vomă puternică.

„Dacă încerc să mănânc ceva, vomez și mă simt extrem de rău. Am ajuns să-mi fie frică doar dacă văd mâncare solidă”, spune Manju.

Mama sa a declarat, la rândul ei că Manju mănâncă doar lapte, ceai, lapte bătut, apă și, doar uneori, suc. Ea spune că nu și-a dat seama de boala fetei decât atunci când a împlinit doi ani, când a încercat să-i dea pâine și orez. Deoarece plângea tot timpul și refuza mancarea, ea a crezut inițial că este mofturoasă la mâncare, dar curând a început să bănuiască că este bolnavă.

După ce a consultat mai mulți doctori, Manju a fost diagnosticată cu achalasia, însă niciun tratamentnu a reușit să o facă bine, astfel că singura soluție a rămas o intervenție chirurgicală, pe care însă familia nu și-o permite.

Singurul efort pe care l-a făcut familia pentru ea a fost cumpărarea unei vaci, pentru a avea în permanență cei 4-5 litri de lapte pe care trebuie să-i bea zilnic.