Are o vacă patru stomacuri sau nu?

Apropo.ro / 24.01.2015, 19:05
Are o vacă patru stomacuri sau nu?
Una dintre cele mai mari dileme în privința animalelor este dacă vaca are patru stomacuri sau nu, iar noi încercăm să lămurim problema în rândurile de mai jos.

Răspunsul este nu, o vacă nu are patru stomacuri. Are un singur, împărțit în patru compartimente diferite, ceea ce pare să fie cam aceeași chestie. Vacile, oile, caprele, cămilele și chiar antilopele au obiceiul de a înghiți mâncarea și, mai târziu, de a o readuce în gură. Mâncarea este mestecată abia când ajunge a doua oară în gură. Aceste animale sunt considerate rumegătoare. Și-au dezvoltat acest obicei de a mesteca mâncarea pentru că strămoșii lor erau victime sigure în fața bestiilor mai puternice.

Așa că, în urmă cu mii de ani, pentru a se proteja, au început să înghită mâncarea repede, iar apoi să se retragă în zone mai ocrotite pentru a putea mesteca în liniște. Acest lucru a devenit posibil grație stomacului complicat, cu patru compartimente diferite. Cele patru compartimente sunt cunoscute sub denumirile de burduf, ciur, foios și cheag. Când hrana este înghițită, ajunge în burduf, respectiv cel mai mare dintre cele patru compartimente.

Este înmuiată, iar apoi ajunge în ciur. Aici este împărțită în bucăți de dimensiuni mai mici. Este readusă în gură prin regurgitare. Este mestecată și reînghițită, ajungând direct în foios. Abia apoi ajunge în cheag, respectiv în stomacul propriu-zis. Vacile, oile și caprele nu au dinți în față, dar gingiile formează un fel de tampon puternic.