Arheologii au descoperit un mormant intact al unui viking, in Scotia

Apropo.ro / 20.10.2011, 11:33
Arheologii au descoperit un mormant intact al unui viking, in Scotia
Arheologi ai Universitatii din Manchester au descoperit un mormant de viking, vechi de 1.000 de ani, pe peninsula Ardnamurchan a Scotiei.

Vikingul descoperit avea alaturi de el o mai multe obiecte specifice precum o sabie, un topor, o piatra de tocila, un corn de baut din bronz, toate aflate in interiorul unei barci.

Arheologii Universitatii din Manchester impreuna cu cei de la Ardnamurchan Transitions Project au spus ca mormantul, lung de 5 metri, apartinea unui viking cu statut inalt.

Vikingul era inconjurat de 200 de nituri metalice, arheologii presupunand ca apartineau barcii in care acesta a fost inmormantat, care este posibil sa fi fost una dintre primele vase care au strabatut Oceanul Atlantinc in secolul al 10-lea.

Cercetatorii au cautat astfel de relicve de mai bine de sase ani in Ardnamurchan, scopul fiind de a examina schimbarile sociale ale primilor colonisti care s-au stabilit acolo in urma cu 6.000 de ani.

De asemenea un fort din epoca fierului (intre anii 2500 si 1500 i.e.n) a fost descoperit in apropiere, la inceputul acestui an, de aceeasi arheologi.