Președintele Traian Basescu a vizitat, vineri, depozitele CNSAS de la Popești Leordeni, la final el declarând ca arhivele fostei Securitați au fost predate catre CNSAS dar ca mai sunt înca de pus la punct sistemele de urmarire a
|
|
Președintele Traian Basescu a vizitat, vineri, depozitele CNSAS de la Popești Leordeni, la final el declarând ca arhivele fostei Securitați au fost predate catre CNSAS dar ca mai sunt înca de pus la punct sistemele de urmarire a ceea ce se întâmpla cu dosarele.
Șeful statului a vizitat depozitul de la Popești Leordeni împreuna cu Mircea Dinescu, Ticu Dumitrescu și Claudiu Secașiu, reprezentanți ai CNSAS și a remarcat dotarea tehnica a depozitului.
„Eu nu pot aprecia exact ce este aici, ce mi-a placut este ca s-a introdus o tehnica mai moderna de mișcare a rafturilor”, a spus Basescu la finalul vizitei.
El a amintit ca a venit la Popești Leordeni pentru ca a avut un angajament ca arhivele fostei Securitați sa se predea catre CNSAS.
„Pot spune ca în momentul de fața ele (dosarele – n.r.) s-au predat. Motivul pentru care a fost posibil sa se predea a fost acela care a plecat din solicitarea ca serviciile secrete sa faca practic mare parte din ceea ce trebuia sa faca Comisia mixta SRI-CNSAS”, a spus Basescu.
El a amintit ca, în conformitate cu Legea siguranței naționale, „toate dosarele erau de siguranța naționala”.
„Deci toate cele circa 2 milioane de dosare care sunt aici trebuiau luate și analizate de Comisia mixta SRI-CNSAS, ceea ce facea practic imposibila derularea procesului”, a spus Basescu.
Șeful statului a precizat ca, date fiind aceste condiții, solicitarea de autoevaluare transmisa serviciilor secrete a permis o predare masiva catre CNSAS.
El a precizat ca cele 75.000 de dosare ramase la SRI trebuie analizate de comisia mixta.
„Probabil ca, în câteva luni, dupa 1 ianuarie 2007, va fi posibil ca CNSAS sa spuna: «Da, nu fac obiectul sau parte din ele fac obiectul activitații CNSAS»”, a spus șeful statului.
El a menționat ca i se pare important ca procesul grosier de predare a arhivelor sa fi fost terminat înainte de intrarea în UE, la fel cum i s-a parut important ca pe 18 decembrie, tot înainte de intrarea în UE, sa se faca „condamnarea crimelor comunismului”.
„Procesul din punctul meu de vedere nu vizeaza divizarea societații în doua ci, dimpotriva, vizeaza clarificarile de care toți avem nevoie și îndepartarea spectrului fostelor instituții ale sistemului totalitar. Și îndepartarea ideii ca serviciile actuale mențin secrete ale fostei Securitați”, a spus Basescu.
Conform șefului statului, parte din secretele fostei Securitați, care implica informații privind relațiile internaționale și fenomene care afecteaza interesul național vor ramâne, cu acordul CNSAS, în custodia SRI.
„Dar tot ce ține de viața noastra de zi cu zi trebuie sa se afle aici (la CNSAS – n.r.), deschis cercetarii”, a afirmat șeful statului.
El a menționat ca la CNSAS se afla practic tot ceea ce românii își imagineaza sau presupun ca fosta Securitate pastra sub cheie.
„Sunt lucruri de interes, destine de oameni și chiar istoria sufletelor trebuie pastrata în siguranța”, a mai spus președintele.
El a fost întrebat daca pune aceasta trecere a dosarelor în dreptul promisiunilor îndeplinite.
„Nu aș pune la capitolul angajamente neîndeplinite”, a raspuns șeful statului.
El a fost întrebat, de asemenea, daca la CNSAS se afla toate dosarele Securitații care trebuiau sa ajunga la Colegiu. Iritat, Basescu a raspuns: „Nu-mi puneți în responsabilitate ceea ce nu s-a facut timp de 16 ani. Eu nu garantez și nu e rostul meu sa spun ca din ””90 și pâna la 1 ianuarie ””95 în arhivele Securitații nu s-a intrat și nu s-au sustras dosare.”
El a menționat ca poate garanta însa ca de la momentul în care a devenit președintele României nu a cerut serviciilor sa ascunda vreun dosar, ci a cerut doar ca serviciile sa predea „tot ce au”.
Basescu a fost întrebat și daca pot fi sustrase dosare de la Popești Leordeni. În locul sau a raspuns Mircea Dinescu, care a spus ca pentru sustragerea dosarelor se face pușcarie și ca paza este asigurata de jandarmi.
„Eu nu consider ca s-a facut o predare ideala. Înca sunt de pus la punct sistemele informatice, sistemele de urmarire. M-a interesat ca la acest stadiu sa avem predarea fizica facuta”, a spus Basescu.
Conform acestuia, „cu certitudine” în primele luni ale anului urmator se va crea sistemul de urmarire a ceea ce se întâmpla cu fiecare dosar.
„Cu certitudine în primele luni ale anului urmator se va crea sistemul de urmarire a ceea ce se întâmpla cu fiecare dosar, fiecare informație cum sa fie gasita. Deci obiectivul a fost predarea fizica”, a precizat Basescu.
La plecare, el a fost pupat pe obraji de Mircea Dinescu, dupa care le-a urat „Sarbatori fericite!” membrilor Colegiului și i-a asigurat de tot sprijinul sau.
„Contați pe tot sprijinul meu, numai sa știu ce va trebuie”, a spus Basescu.
Mediafax