Armata americana a pregatit o noua strategie pentru Irak

Apropo.ro / 24.07.2007, 12:28
Armata americana a pregatit o noua strategie pentru Irak
Comandamentul trupelor americane din Irak a pregatit un plan detaliat privind rolul Statelor Unite în evolutia tarii pentru urmatorii doi ani de zile, în pofida dezbaterilor politice intense de la Washington privind viitorul irakian, relateaza The New York Times în editia electronica

Comandamentul trupelor americane din Irak a pregatit un plan detaliat privind rolul Statelor Unite în evolutia tarii pentru urmatorii doi ani de zile, în pofida dezbaterilor politice intense de la Washington privind viitorul irakian, relateaza The New York Times în editia electronica de marti.

Planul clasificat, care reprezinta strategia coordonata a generalului David Petraeus si a amabasadorului american la Bagdad, Ryan Crocker, prevede o serie de obiective, precum restabilirea securitatii în diferite zone, inclusiv la Bagdad, pâna în vara anului 2008, dezvaluie cotidianul citat.

Documentul mentioneaza, de asemenea, ca starea de „securitate constanta” urmeaza sa fie stabilita la nivel national pâna în vara anului 2009, potrivit unor oficiali americani care au avut acces la continutul planului.

Documentul detaliat, intitulat Planul Comun de Campanie, este o completare a strategiei elaborate în ianuarie de presedintele George W. Bush si care consta în suplimentarea numarului militarilor americani mobilizati în Irak cu cinci brigazi si alte unitati militare.

Noua strategie se axeaza însa pe protejarea populatiei civile din Bagdad, pornind de la premisa ca o stare generala de securitate ar permite politicienilor irakieni sa demareze si sa finalizeze procesul de reconciliere la nivel national, relateaza The New York Times.

Mediafax