Armata de teracotă a Chinei, la Muzeul de Istorie din București

Apropo.ro / 24.04.2013, 17:45
În perioada 30 aprilie - 1 august, Muzeul de Istorie din București va găzdui expoziția "Comorile Chinei".

Figurine din armata de teracotă, obiecte preistorice din ceramică și jad, vase și statui din bronz și porțelan, care vor fi prezentate timp de trei luni în expoziția „Comorile Chinei”, au fost aduse și depozitate vineri la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează agerpres.ro.

La București au fost aduse 20 de lăzi conținând „Comorile Chinei” – soldați și generali din armata de teracotă descoperită în 1974 de câțiva țărani chinezi care săpau un puț în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat chinez, a anunțat directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Expoziția „Comorile Chinei” cuprinde peste 100 de piese originale ce aparțin culturii chineze – printre care și faimoasa armată de teracotă din dinastia Qin, dar și alte bunuri culturale legate de Drumul Mătăsii.

armata de teracota

Proiectul expozițional „Comorile Chinei” constituie cel mai amplu demers cultural și cea mai mare expoziție organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee și instituții culturale din Republica Populară Chineză.

„Piesele sunt alese, nu sunt foarte multe, sunt 101 seturi reunind 109 piese, însă sunt una și una. Sunt nu numai – ceea ce publicul va îndrăgi cel mai mult – soldați și generali din armata lui Qin Shi Huang, ci și un cal de aproape o tonă, sunt și piese extrem de valoroase din epoca neolitică, ceramică pictată, foarte rară, obiecte de jad, obiecte de bronz, porțelan, ele acoperind aproape 7.000 de ani de istorie chinezească din epoca neolitică până la începutul secolului al XVIII-lea”, a declarat directorul MNIR.

Program de vizitare și prețuri bilete

Expoziția va fi deschisă pentru public de marți, 30 aprilie, începând cu ora 10.00 până la orele 18.00 și va putea fi vizitată până în data de 1 august 2013. 

În perioada 30 aprilie – 1 august 2013, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marți până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.

armata de teracota

În acestă perioadă, se vor aplica noi condiții și tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expozițiilor „Comorile Chinei”, „Tezaur Istoric” , „Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” și a expozițiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari și persoane cu dizabilități, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulți și maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Va exista de asemenea, în această perioadă, opțiunea „acces rapid” în muzeu – 50 lei.

Armata de teracotă, supranumită uneori și „armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea. Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

Directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că în 2014 intenționează să organizeze o mare expoziție în China, care s-ar putea numi „Comorile României”, în care să fie prezentate piese din neolitic și până la sfârșitul Evului Mediu sau chiar piese de tezaur din metale prețioase.