Artisti care au „murit” dupa lansarea primului lor hit (VIDEO)

Apropo.ro / 06.04.2009, 18:00
Artisti care au
Afla ce artisti au "apus" odata cu lansarea primului si singurului lor hit, devenind asa-numitii "One-hit wonders".

Exista cantareti cu cariere indelungate, recunoscuti si premiati pentru palmaresul lor artistic si exista cantareti care au disparut din peisajul muzical dupa ce au "spart" topurile cu un singur hit, care i-a facut celebri.

Acestia din urma  sunt cunoscuti sub denumirea One-hit wonders, iar valoarea operei lor sta sub semnul nostalgiei.

Hit-uri precum "Macarena" (Los del Rio), "Tainted Love" (Soft Cell) sau "Ice Ice Baby" (Vanilla Ice) se numara inca printre preferintele muzicale ale romanticilor.

Motivele pentru care artistii One-hit wonders au intrat in anonimat sunt dintre cele mai banale. Unii dintre ei au murit inainte de a se bucura de faima, altii s-au destramat (in cazul trupelor) sau pur si simplu nu au reusit sa se adapteze trend-urilor muzicale.

Los del Rio – Macarena

 

One-hit wonders se nasc de obicei in perioade in care predomina diverse subgenuri muzicale efemere, asa cum au fost disco, new wave sau grunge.

Desi expresia One-hit wonder are la baza o semnificatie peiorativa, usor ironica, exista foarte multi fani ai acestor muzicieni "de-o vara", care le vor aprecia mereu hit-urile, propulsandu-i astfel printre figurile celebre importante.

Pentru a fi considerat One-hit wonder, un single trebuie sa indeplineasca anumite criterii, in functie si de originea artistului care il interpreteaza.

Exista hit-uri care au intrat in marile topuri internationale, dar care nu au fost recunoscute drept One-hit wonders din pricina altor succese, care le-au depasit indeplinind conditii precum numarul biletelor vandute la concerte, numarul fanilor sau influenta asupra altor muzicieni.

Exista si artisti care s-au remarcat cu doar doua hit-uri inainte de a disparea din peisajul muzical, iar acestia alcatuiesc categoria Two-hit wonders.

Diferenta dintre prima categorie si aceasta este ca Two-hit wonders nu sunt recunoscuti oficial in muzica, ci doar de fanii artistilor respectivi.

Teoretic, daca artistii Two-hit wonders sunt acceptati, ar putea exista si Three-hit wonders etc.

De-a lungul vremii televiziunile din lumea intreaga au prezentat topuri One-hit wonders, care au inclus nume cu rezonanta dar au fost incomplete.

Asa sunt "VH1’s 100 Greatest One-hit Wonders" (USA, 2002), "50 Greatest One Hit Wonders" (UK, 2006), "20 to 1: One Hit Wonders" (Australia 2005) sau "UChoose40: One Hit Wonders" (Noua Zeelanda, 2006).

Bazandu-ne pe aceste topuri, noi am alcatuit doua clasamente: unul cu 20 de artisti One-hit wonders si altul cu 10 artisti Two-hit wonders:

TOP One-hit wonders

20. "Barbie Girl" – Aqua

19. "Nothing Compares 2U" – Sinead O’Connor

18. "Take On Me" – A-ha

17. "Blue (Da Ba Dee)" -  Eifel 65   

16. "Rock Me Amadeus" – Falco

15. "Brimful of Asha" – Cornershop

14. "Mickey" – Toni Basil

13. "Tainted Love" – Soft Cell

12. "The Final Countdown" – Europe

11. "Venus" – Shocking Blue

10. "Video Killed the Radio Star" – The Buggles

9. "I’m Too Sexy" -  Right Said Fred

8. "99 Luftballoons" – Nena

7. "Mambo No. 5 (A Little Bit Of…)" – Lou Bega

6. "Because I Got High" – Afroman

5. "Who Let the Dogs Out" – Baha Men

4. "Ice Ice Baby" – Vanilla Ice

3. "Don’t Worry, Be Happy" – Bobby McFerrin

2. "Macarena" – Los Del Rio

1. "Groove is in the Heart" – Deee-Lite

Deee-Lite – Groove is in the Heart

 

TOP Two-hit wonders

10. Scorpions – "Rock You Like a Hurricane" si "Wind of Change"

9. Marc Anthony – "I Need to Know" si "You Sang to Me"

8. Laid Back – "White Horse" si "Sunshine Reggae"

7. Taco – "Puttin’ on the Ritz" si "Singin’ in the Rain"

6. Cutting Crew – "I Just Died In Your Arms" si "I’ve Been In Love Before"

5. The Troggs – "Wild Thing" si "Love Is All Around"

4. Tone Loc – "Wild Thing" si "Funky Cold Medina"

3. Kim Wilde – "Kids in America" si "You Keep Me Hangin’ On"

2. Suzanne Vega – "Luka" si "Tom’s Diner"

1. Whitesnake – "Here I Go Again" si "Is This Love"

Whitesnake – Is This Love

 

Termenul One-hit wonders este folosit, de asemenea, in literatura, in cinematografie, dar si in sport, cu aceeasi semnificatie.

Scriitorul american Harper Lee a devenit celebru odata cu lansarea romanului sau "To Kill a Mockingbird", care s-a vandut in 30 de milioane de exemplare, iar Margaret Mitchell nu a mai scris niciodata dupa ce a dat lovitura cu "Gone with the wind", unul dintre cele mai bune best-seller-uri din toate timpurile.

Actrita Natasha Henstridge s-a remarcat in 1995 cu celebrul film "Species", apoi nu a mai prins roluri care sa o inscrie in "liga 1" a actorilor de la Hollywood.

In ceea ce priveste muzica clasica, exista un hit notabil, "Cannon in D", care ii apartine compozitorului Johann Pachelbel si care a inspirat multi artisti pentru a realiza cover-uri.

Fotbalistul englez Jimmy Glass a ramas in istorie pentru ca a marcat un singur gol in ultimele secunde ale unui meci important din sezonul 98-99, pastrand astfel clubul sau in Football League.

One-hit wonder mai este folosit si pentru a descrie orice categorie de droguri care isi fac efectul imediat ce consumatorul inhaleaza / injecteaza o singura doza (anumite tipuri de cannabis si LSD).