Artistul Ion Bârlădeanu, subiectul unui documentar premiat cu Emmy, a murit

De: Ana Obretin / 19.10.2021, 18:15
Artistul Ion Bârlădeanu, subiectul unui documentar premiat cu Emmy, a murit

Artistul Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele sale pop art, subiectul unui documentar premiat Emmy, a murit la vârsta de 75 de ani.

„Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viață. A fost un artist total. Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui. La revedere, prietene!”, a scris curatorul Dan Popescu pe contul  său de Facebook.

Ion Bârlădeanu a avut un traseu al vieții demn de un film: în urmă cu mai mult de zece ani, după o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, ajungea la vârsta de peste 60 de ani un artist de prestigiu internaţional. În 2007, locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean de unde aduna reviste și poze pentru colajele sale. Doi ani mai târziu, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

Lucrările lui Ion Bârlădeanu, admirate de Angelina Jolie

În 2010, el a fost prezentat într-o expoziţie personală – „Realpolitik” -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

În momentul în care Ion Bârlădeanu ajungea să fie cunoscut și apreciat, regizorul Alexander Nanau a început filmările la documentarul care l-a avut ca subiect. „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost declarat câştigător la categoria „Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy.

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946, la Zăpodeni, judeţul Vaslui. A făcut doar şapte clase primare şi doi ani de studii la Şcoala populară de arte. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor. În 2008, a fost descoperit de artistul Ovidiu Feneş, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu, potrivit News.ro.

CITEȘTE ȘI: „Lumea văzută de Ion B.”, cel mai bun documentar HBO din ultimul an

Foto: Facebook/ Dan Popescu