Artrita la genunchi poate semnala un cancer la plamâni

Apropo.ro / 27.09.2007, 15:33
Artrita la genunchi poate semnala un cancer la plamâni
O artrita izolata la un singur genunchi poate fi simptomul unui cancer incipient la plamâni, aceasta este concluzia unui studiu realizat în Italia, transmite Reuters. Profesorul Fabrizio Cantini, de la Spitalul din Prato, a declarat ca monoartrita la genunchi apare în stadiul incipient al

O artrita izolata la un singur genunchi poate fi simptomul unui cancer incipient la plamâni, aceasta este concluzia unui studiu realizat în Italia, transmite Reuters.

Profesorul Fabrizio Cantini, de la Spitalul din Prato, a declarat ca monoartrita la genunchi apare în stadiul incipient al cancerului, existând posibilitatea de îndepartare pe cale chirurgicala a tumorii canceroase.

Cercetatorii au monitorizat 6.654 de persoane cu probleme reumatologice pe o perioada de șase ani. 296 dintre acești pacienți au suferit de artrita la un singur genunchi. 1,7% dintre acești pacienți au dezvoltat aceasta monoartrita ca simptom al cancerului incipient la plamâni.

Pacienții erau barbați de vârsta medie, dependenți de fumat, viciu pe care îl practicau de foarte mulți ani. Toți pacienții au suferit operații de îndepartare a tumorii canceroase aparuta la plamâni. La 41 de luni de la intervenția chirurgicala, starea lor de sanatate era buna.

În toate cazurile, artrita a disparut total dupa îndepartarea tumorii, fapt care a confirmat asocierea dintre cele doua maladii.

Cantini recomanda medicilor sa efectueze o radiografie pulmonara de fiecare data când un pacient care este dependent de tutun acuza dureri reumatice la un singur genunchi.

Studiul a fost publicat în Annals of the Rheumatic Diseases.