Așa arată restaurantul viitorului, unde ești servit de roboți

De: Marian Andrei / 25.01.2013, 19:00
Așa arată restaurantul viitorului, unde ești servit de roboți
Chinezii au "comis-o" din nou. Una dintre atracțiile orașului Harbin este restaurantul robotizat, unde toate activitățile specifice, de la gătit până la servit sunt făcute de roboți!

În momentul în care intri în restaurant, parcă pătrunzi în lumea SF imaginată de Isaac Asimov în „Eu, robotul”. Chiar de la intrare ești întâmpinat de un robot „ușier”, care îți urează bun-venit: „Pământeanule, bună ziua! Bine ai venit la Restaurantul roboților!”.

Pentru ca acomodarea cu atmosfera localului să decurgă în condiții optime, comanda îți este luată de un chelner uman, după care totul trece în sarcina roboților.

La bucătărie există roboți specialiști în gătit, fiecare cu specialitatea lui, ba chiar și un robot bucătar șef, care coordonează tot procesul de preparare al mâncării.

De îndată ce felurile de măncare sunt gata, roboții ospătari le aduc la mese. Există chiar și un robot „orchestră”, care asigură ambientul sonor al localului.

Roboții sunt dotați cu senzori care le permit să se deplaseze potrivit marcajelor magnetice de pe podea, dar, în același timp să evite coliziunea cu oamenii, mobilierul sau alți roboți.

Cei 18 roboți ai restaurantului au fost creați de inginerul șef al Companiei de Roboți Haohai și au costat 790.000 de dolari. Chiar dacă recuperarea investiției va dura foarte mulți ani, costul mediu al unei mese fiind de 6-10 dolari, aceasta a fost o strategie excelentă a companiei de a-și face reclamă.

Restaurantul Roboților a fost deschis anul trecut în iunie iar renumele său pe plan internațional este în continuă creștere. Ținând cont că durata medie de gătire a unui fel de mâncare este de trei minute iar „ospătarii” nu cunosc noțiunea de bacșiș, avem mari regrete că nu există și în țara noastră astfel de restaurante.