Astazi incep proiectiile din Competitiile Anim’est 2011

De: Pandaru Alin Daniel / 10.10.2011, 14:12
Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est continua, ziua de luni, 10 octombrie, aducand un program bogat si divers.

Luni se da startul proiectiilor din Competitia de Scurtmetraj International, din selectia careia va fi ales castigatorul Trofeului Anim’est, oferit de ICR, propus automat pentru nominalizarea la prestigiosul Cartoon d’Or. Sala ArCuB, cea mai noua locatie a festivalului, devine, de la ora 19:00, locul in care va fi difuzat primul program de scurtmetraje ce concureaza pentru Trofeu si Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj, oferit de Opel, cel de-al doilea calup fiind programat tot la Sala ArCuB, de la ora 21:00.

Luni incep si proiectiile din Competitia de Lungmetraj: filmul japonez Insula uitarii: Haruka si oglinda fermecata, in regia lui Shinsuke Sato, unul dintre cele 5 titluri care concureaza la castigarea Premiului pentru Cel mai Bun Lungmetraj, oferit de AXN, va putea fi urmarit incepand cu ora 22:30, la Cinema Patria.

Ziua de luni este dedicata si productiilor provenite din Republica Ceha. Proiectat in cadrul sectiunii speciale Masters of Puppets, Epoca de Aur a Filmului Ceh de Animatie cu Papusi (r. Miroslav KaÍor, Petr Nikolaev), un documentar despre filmele de animatie cu papusi realizate in Cehoslovacia intre anii 1945 si 1989, va putea fi vizionat la Sala ArCuB, incepand cu ora 15:00, urmand ca aceeasi locatie sa gazduiasca, de la ora 17:00, o selectie a celor mai bune scurtmetraje cehesti, proiectate in editiile precedente la Anifest Teplice, Festivalul Invitat al acestei editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est.


Povesti cu masini

Tot luni, la Cinema Patria se spun povesti cu masini. De la ora 18:30, spectatorii se pot bucura de filmul de animatie Autopohádky/ Povesti cu masini, dupa cartea cu acelasi nume a lui Jiři Marek. Patru povesti animate prezinta niste masini care apar in cadrul unor relatii de basm, fiecare poveste reprezentand opera unui regizor diferit si a unui grup de autori.

Cinci platouri complete din Povesti cu masini / Autopohádky, lungmetrajul cehesc cu papusi proiectat in sectiunea Mozaic, sunt expuse in foaierul Cinema Patria, pe intreaga durata a festivalului. Astfel, publicul Anim’est va putea sa vada pe viu masinile care joaca rolurile principale, in decorurile folosite chiar pentru animatia stop-motion din film.

De la 20:30, dupa proiectia filmului, in foaierul Cinema Patria va avea loc vernisajul expozitiei, in prezenta unuia dintre cei cinci regizori ai lungmetrajului, František Váša, cel care sustine, in cadrul festivalului, si Workshopul de Animatie cu Papusi de la Centrul Ceh. Atat expozitia cat si workshopul sunt sustinute de Centrul Ceh.


Oblivion

Ziua de luni se incheie cu un warm up party Creepy Animation Night 3, a carui atmosfera va fi intretinuta de Montgomery Clunk, unul dintre artistii invitati sa anime cea mai lunga noapte dedicata filmelor horror, creepy si bizare.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim’est are loc in perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti si in perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Pentru prima data pentru un eveniment major de film din Romania, Anim’est va organiza o editie speciala, la Chisinau, in Republica Moldova, in perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membrul al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n’est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy.