Astăzi sărbătorim Ziua Covrigului

De: Gabriela Voicu / 26.04.2012, 09:52
Astăzi sărbătorim Ziua Covrigului
Astăzi celebrăm covrigii, de la cel mai mic covrigel crocant până la cel mai mare și mai "pufos" covrig.

Covrigul este un aliment foarte important mai ales pentru persoanele care sunt mereu pe fugă și nu au timp să mănânce bine. Covrigeii, pe de altă parte, nu au voie să lipsească de pe masa bărbaților care se uită la meci.

Astfel, merită fără doar și poate o zi dedicată numai lor. Aceste produse fac parte din alimentația omului încă din anul 610 după Hristos, cel puțin de atunci datează cea mai veche menționare din scrierile vremii, undeva în sudul Franței.

Atunci, călugării erau cei care coceau niște „benzi” subțiri de aluat sub forma unor mâini împletite pentru rugăciune, adăugau puțină sare și… așa s-a născut covrigul.

Azi e ziua covrigului

Covrigii pot lua multe forme, fie subțiri, fie mai groși, drepți sau răsuciți, mai crocanți sau mai pufoși, sărați, cu mac, nesărați, cu muștar, cu măsline, aromați, de toate felurile pentru toate gusturile.

Așa că în cinstea Zilei Covrigului, cei care au probleme în a se decide ce să aleagă, le recomandăm un bol mare cu covrigei mici și sărați. Punem pariu că nu vă puteți opri din mâncat.

Covrigul (turcă: simit, greacă: koulouri, sârbă: Ă‘evrek, macedoneană: gjevrek, bulgară: gevrek) este un produs de panificație de formă circulară cu semințe în genere de susan, mac sau sare deasupra, foarte răspândită în Turcia, Grecia, Serbia, Bulgaria și alte părți ale Balcanilor, precum și Orientului Mijlociu.