Astăzi va fi inaugurat primul tunel subacvatic ce leagă două continente

De: Marian Andrei / 29.10.2013, 17:00
Astăzi va fi inaugurat primul tunel subacvatic ce leagă două continente
Tunelul feroviar de sub Strâmtoarea Bosfor, primul din lume care leagă două continente, va fi inaugurat azi.

Tunelul, a cărei construcție a început în 2004 și al cărui proiect a fost intens susținut de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, va ușura călătoria între Europa și Asia. 

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

De asemenea, tunelul dă viață și planurilor unui sultan otoman care și-a imaginat acum peste un secol (în 1860) această cale de legătură între Turcia europeană și cea asiatică.

La inaugurare va participa, pe lângă premierul turc, și prim-ministrul japonez Shinzo Abe, Japonia asigurând aproximativ un sfert din costurile totale ale tunelului, care se ridică la 4 miliarde de dolari.

Criticii acestei construcții văd acest tunel drept o cheltuială mare și inutilă, denunțând ambițiile „faraonice” ale premierului turc.

De cealaltă parte, susținătorii construcției și oficialii turci afirmă că tunelul va permite decongestionarea traficului de pe cele două poduri existente și reducerea poluării.

Oficialii turci au decis să inaugureze azi tunelul, cu oazia zilei Republicii Turcia, chiar dacă acesta nu este deplin funcțional, majoritatea facilităților urmând să fie disponibile „mult mai târziu”.