Astea sunt cele mai sângeroase bătălii din fotbal

Apropo.ro / 20.06.2014, 12:30
Tot mai multe meciuri de fotbal sunt pline de evenimente sângeroase petrecute între galerii, dar de-a lungul istoriei unele meciuri s-au transformat chiar în adevărate răscoale.

Chiar dacă aproape oricine adoră să dea cu piciorul într-o minge de fotbal, renumiții huligani au „grijă” să știrbească din strălucirea celui mai iubit sport din lume.

10. Millwall – Luton

Zeci de persoane au avut de suferit de pe urma războiului între galerii izbucnit la meciul Millwall – Luton, din 2009. Fanii celor două echipe au aruncat cu proiectile, unii în alții, înainte de a invada suprafața de joc. Jucătorii și oficialii celor două echipe au zbughit-o rapid la vestiare, iar polițiștii au rezistat cu mare dificultate, în condițiile în care erau depășiți numeric.  

9. Slask Wroclaw – Arka Gdynia

În 2003, o persoană a murit și cel puțin trei au fost rănite în urma incidentelor provocate de fani la meciul Slask Wroclaw – Arka Gdynia, din campionatul Poloniei. Fanii celor două echipe au reușit să intre pe stadion cu topoare și cuțite și au aruncat cu pietre în forțele de ordine. 120 de persoane au fost arestate, iar cele două echipe au fost pedepsite crunt.

8. Răscoală la Praga

Fanii cehi și cei croați s-au luat la bătaie, înaintea unui meci internațional interțări, în centrul orașului Praga. Au aruncat cu tot felul de proiectile, unii în alții, iar forțele de ordine au făcut uz de arme pentru a restabili ordinea. Peste 100 de persoane au fost rănite.

7. Răscoala de pe Sukru Saracoglu

Fanii echipei Fenerbahce Istanbul au pornit o adevărată răscoală împotriva forțelor de ordine, în mai 2012. Totul a pornit în urma unui meci disputat pe „Sukru Saracoglu”, stadionul lui Fenerbahce, incidentele propagându-se rapid. Fanii lui Fener au distrus tot ce le-a ieșit în cale, în Istanbul, au dat foc la mai multe mașini ale poliției și chiar au ucis un reprezentant al forțelor de ordine într-un alt oraș.

6. Birmingham – Leeds, 1985

Fanii echipelor Birmingham City și Leeds United s-au luat la bătaie în timpul unui meci disputat în 1985. Numeroși suporteri au fost zăriți rupând, efectiv, bucăți din arenă pentru a arunca în rivali. Polițiștii au avut nevoie de intervenția echipajelor călare pentru a liniști atmosfera de pe „St. Andrew”s Stadium”. Însă fanii celor două echipe au continuat măcelul în afara arenei.

5. Finala Cupei UEFA, 1974

Fanii echipei Tottenham Hotspur s-au dat în spectacol la meciul cu Feyenoord Rotterdam, din deplasare, din 1974. Partida conta pentru manșa a doua a finalei Cupei UEFA. Dezamăgiți că echipa lor pierde, fanii lui Tottenham au rupt scaune și au început să le arunce pe teren. Nu i-a potolit nici măcar intervenția primarului orașului Rotterdam care a anunțat, la stația de amplificare, că fanii lui Tottenham sunt o rușine pentru echipă și pentru fotbal. Peste 100 de persoane au fost arestate și au primit interdicție de a mai intra în Rotterdam.

4. Incendiul grec

În 2012, fanii lui Panathinaikos Atena au dat foc la stadion, înainte de marele derby cu Olympiakos Pireu. Sute de fani, care nu aveau bilete de intrare, au forțat porțile stadionului, moment în care poliția a intervenit în forță. În acel moment, fanii din tribune au început un adevărat război cu forțele de ordine. Fanii au aruncat cu cocktail-uri molotov pe suprafața de joc, arbitrii stabilind că nu există condițiile necesare pentru ca meciul să mai aibă loc. Dezamăgiți, fanii lui Pao au folosit tot arsenalul din dotare pentru a da foc arenei, ei aruncând cu cocktail-uri molotov inclusiv în pompierii sosiți la fața locului pentru a stinge incendiul. 57 de persoane au fost arestate, iar nouă reprezentanți ai forțelor de ordine au fost grav răniți.

3. Răscoala de pe Heysel

Una dintre cele mai cunoscute tragedii din istoria fotbalului este cea de pe Heysel. În timpul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1985, fanii lui FC Liverpool i-au atacat pe cei ai lui Juventus Torino. În încercarea disperată de a se salva, italienii au dărâmat un întreg perete al arenei belgiene. Peretele a zdrobit zeci de persoane, alte câteva zeci de persoane fiind călcate în picioare. Oficial, 39 de persoane și-au pierdut viața, iar 350 au fost rănite, dar neoficial numărul victimelor a fost mult mai mare.

2. Răscoala din Egipt

Poate cel mai crunt incident din istoria fotbalului a fost cel petrecut în Egipt, în 2012. Fanii echipelor Al Masry și Al Ahli s-au luat la bătaie pe stadionul din Port Said. Cel puțin 74 de persoane au fost ucise și 1.000 rănite, revolta continuând în afara arenei. 21 de persoane au fost condamnate la moarte pentru instigare la violență. S-a spus la vremea respectivă că bătălia s-a dat, de fapt, între susținătorii lui Mohamed Morsi, președintele Egiptului, și rivalii acestuia.

1.    Dezastrul de pe Hillsborough

96 de fani ai echipei FC Liverpool au murit, în aprilie 1989, când un perete al arenei Hillsborough s-a prăbușit. O combinație de spectatori turbulenți, cu polițiști nepregătiți și stadion depășit a dus la una dintre cele mai mari drame din istoria sportului. Fanii s-au călcat în picioare pentru a nu fi prinși sub dărâmături.