AstroFest2019: întâlnire cu Dorin Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român

Apropo.ro / 16.05.2019, 14:26
AstroFest2019: întâlnire cu Dorin Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român
ParkLake Shopping Center va găzdui pe 25 mai evenimentul ştiinţific AstroFest2019. Începând cu ora 17:00, bucureştenii sunt aşteptaţi în ParkLake Garden, pentru a admira astrele şi a afla mai multe despre sistemul nostru solar. În cadrul evenimentului, participanţii vor putea testa telescoapele aduse pentru observaţii astronomice, vor experimenta zborul cu modulul Eagle în realitate virtuală, sau vor putea viziona expoziţia de astrofotografie împreună cu macheta Terra în secţiune, de dimensiuni uriaşe.

Activităţi pentru toate vârstele

Toţi participanţii, indiferent de vârstă, sunt invitaţi să se bucure de experienţele inedite pregătite cu ocazia AstroFest 2019.  Douăzeci de telescoape vor fi îndreptate către obiecte cereşti cunoscute sau mai puţin ştiute de publicul larg. Observaţiile astronomice încep chiar de la ora 17:00 cu Soarele, iar odată cu lăsarea întunericului, veţi putea admira astrele, ghidaţi de astronomi profesionişti.

In plus, expoziţii diverse vor completa evenimentul. Publicul va putea, astfel, să se bucure de informaţii deosebit de interesante despre Terra prin intermediul imaginilor şi a unei machete uriaşe, în timp ce expoziţia de telescoape va răspunde cu siguranţă multor curiozităţi referitoare la cum funcţionează şi cum se utilizează acestea din urmă. De asemenea, vor avea loc demonstraţii cu comandă wireless ale telescopului MEADE LX850, complet automatizat şi pregătit de astrofotografie.

De asemenea, publicul va putea testa o experienţă unică în realitatea virtuală. Simularea în VR începe cu decolarea navetei Apollo 11 şi urmăreşte toate etapele zborului. Pentru cei care n-au experimentat realitatea virtuală până acum, zborul cu modulul Eagle va fi cu siguranţă memorabil, cu atât mai mult cu cât vor putea spune la final că au pus piciorul pe lună odată cu Neil Armstrong!
De la AstroFest 2019 nu vor lipsi, desigur, nici experimentele ştiinţifice. În prim plan va fi Atelierul de astronomie, dezvoltat special pentru a fi pe înţelesul tuturor, însă multe alte experimente aşteaptă să fie descoperite la eveniment.

Întâlnire cu Dorin Dumitru Prunariu şi spectacole pe scenă

Se împlinesc 38 de ani de la marea aventură spaţială românească – misiunea Soyuz 40. Despre aceasta, dar şi despre multe altele va povesti la AstroFest 2019 singurul cosmonaut român – Dorin Dumitru Prunariu. Împreună cu acesta, va urca pe scenă şi jurnalistul Alexandru Mironov. Cei doi vor discuta despre ce ne rezervă viitorul în spaţiu, despre perspectiva mutării pe alte planete şi despre zborul cosmic. Evenimentul AstroFest 2019 va cuprinde, în plus, spectacole pentru copii, un concurs de cunoştinţe de astronomie pentru cei mici şi multe jocuri interactive.