Astronauți de pe ISS s-au întors pe Pământ

Apropo.ro / 17.09.2012, 11:00
Astronauți de pe ISS s-au întors pe Pământ
Naveta spațială Soyuz TMA-04M s-a întors pe Pământ, cu doi astronauți ruși și unul american, după ce și-a încheiat misiunea de pe ISS (Internațional Space Station).

Naveta a aterizat, astăzi, la ora 2:52 GMT, pe o câmpie din Kazahstan, la 85 de kilometri distanță de orașul Arkalyk.

Modulul de aterizare a fost interceptat de trei avioane (AN-12, AN-26), 12 elicoptere Mi-8 și șase autospeciale de intervenție.

Cosmonauții ruși Gennady Padalka și Sergey Revin împreună cu americanul Joseph Acaba, care au petrecut 124 de zile pe Stația Spațială Internațională, sunt perfect sănătoși și deja au fost transportați în orașul Kustanai.

Acaba se va întoarce, în curând, în SUA și cosmonauții ruși vor zbura către Chkalovsky, un aeroport militar aproape de Moscova.

Naveta Soyuz s-a detașat de ISS la 23:09 GMT pe 16 Septembrie. la 2:25 GMT, modulul de aterizare s-a separat de navetă și a început aterizarea, deplasându-se cu aproximativ 140 de km/h, deasupra Egiptului.

La altitudinea de aproximativ 10,7 km, Soyuz și-a deschis parașutele și a mai făcut aproximativ 15 minute până când a atins solul.

La momentul actual, pe ISS se mai găsesc astronauții Sunita Williams (SUA), Yury Malenchenko (Rusia) și Akihido Hoshide (Japonia).

O nouă expediție către Stația Spațială Internațională va avea loc pe 17 octombrie 2012, la bordul unei navete Soyuz TMA-06M.