ASUR: „Sistemul scolar este vector al indoctrinarii religioase”

De: Marian Andrei / 12.09.2011, 15:42
ASUR:
Evidetiind faptul ca in Romania sunt (doar) 4.700 de scoli generale si 18.300 de biserici, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) critica modul in care este predata religia in scolile din Romania.

Una dintre principalele probleme semnalate de ASUR este indoctrinarea religioasa practicata cu acordul tacit al autoritatilor statului.

Reprezentantii ASUR critica faptul ca in scoli nu este studiata Istoria Religiilor, iar „predarea se face de o maniera confesionala, la orele de religie elevilor prezentandu-li-se insistent doctrina unui singur cult. In practica, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR. (…) Timp de 12 ani, copiii sunt obligati, de facto, sa participe la cel putin o ora de religie in fiecare saptamana. Religia este singura materie, cu exceptia Limbii Romane/materne si a Matematicii, care se studiaza in absolut toti anii de invatamint preuniversitar.”

O alta problema semnalata este salarizarea profesorilor de religie. Desi majoritatea acestora sunt preoti, fiind direct subordonati ierarhiei religioase locale, si controleaza atat programa de invatamant cat si continutul manualelor de religie, ei sunt platiti de catre Ministerul Educatiei, fondul de salarii pentru cei aproximativ 12.000 de profesori fiind de 30 de milioane de euro.

ASUR cere ca „in unitatile de invatamant de stat sa fie pastrata o stricta neutralitate religioasa” iar sistemul educational sa nu mai fie „deturnat in beneficiul propriu de catre cultele religioase, in special de catre BOR”, care „desfasoara un efort constant de a-si extinde influenta in societate, tintind mai ales segmentele cele mai vulnerabile – copiii.”