Atacul păianjenului ucigaș

De: Marian Andrei / 11.10.2012, 12:30
Atacul păianjenului ucigaș
Cercetătorii din Oregon au descoperit o bucată de chihlimbar, veche de 100 de milioane de ani, care conține un păianjen pe cale să devoreze o viespe prinsă în plasa sa.

Bucata de chihlimbar, descoperită în Burma, este unică în felul ei, fiind prima descoperire în care se vede un păianjen mâncând, arată George Poinar, profesor la Universitatea din Oregon.

„Păianjenul, care este unul tânăr, era pe cale să mănânce o viespe, dar nu a mai ajuns niciodată să facă acest lucru. Acesta a fost cel mai rău coșmar al viespii și, metaforic vorbind, nu s-a terminat niciodată”, a descris Poinar scena imortalizată în chihlimbar, adăugând că „prânzul” păianjenului a fost întrerupt de căderea unei picături de rășină, care i-a „capturat pe cei doi”.

În bucata de chihlimbar este prins și un al doilea păianjen, ceea ce sugerează că acum 100 de milioane de ani păianjenii erau „sociabili”, fenomen care în zilele noastre se manifestă doar la unele specii.

Cercetătorii presupun că păianjenii au apărut acum 200 de milioane de ani, deși cea mai veche fosilă descoperită are „doar” 130 de milioane de ani.