Atentatele de la 11 septembrie, cele mai sângeroase din istorie

Apropo.ro / 10.09.2007, 18:35
Atentatele de la 11 septembrie, cele mai sângeroase din istorie
Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 teroriști din rețeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York și cladirea Pentagonului, situata în apropiere de

Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 teroriști din rețeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York și cladirea Pentagonului, situata în apropiere de Washington, relateaza AFP.

Bilanțul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morți, dintre care 2.749 la New York.

Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalți zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de doua dintre avioanele deturnate.

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, a lovit primul turn la ora locala 8:46 (15:46 ora României), distrugând etajele superioare ale cladirii.

La ora locala 9:03 (16:03 ora României), al doilea Boeing, model 767, aparținând companiei United Airlines și având 65 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume.

La ora locala 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, s-a prabușit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la fațada vestica a cladirii Departamentului Apararii.

Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru teroriști, s-a prabușit pe un câmp din Pennsylvania, în estul țarii. Obiectivul precis al teroriștilor a ramas, pâna astazi, necunoscut, la fel ca și împrejurarile exacte ale producerii catastrofei. Se pare ca unii pasageri, informați prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroriști.

Cele doua turnuri ale World Trade Center s-au prabușit unul dupa celalalt, turnul sudic la ora locala 10:05 (17:05 ora României), iar cel nordic la 10:28 (17:28 ora României). Sub darâmaturi au fost prinse sute de persoane care nu putusera fi evacuate și mulți salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru și de praf.

Președintele George W. Bush, care în momentul producerii atentatelor vizita o școala din Florida, a fost condus la o baza militara, din motive de securitate. Reîntors la Washington în cursul aceleiași seri, el și-a afirmat hotarârea de a-i pedepsi pe autorii acestor „atentate rușinoase”, subliniind ca nu va face nici o diferența între „teroriștii care au comis aceste acte și cei care îi protejeaza”.