Atenție la viruși si phishing

Apropo.ro / 04.08.2006, 13:32
Atenție la viruși si phishing
BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei SOFTWIN, a realizat clasamentul celor mai raspândiți viruși din luna iulie 2006 și atrage atenția asupra noilor amenințari aparute pe Internet. În luna care tocmai s-a incheiat a aparut un mesaj phishing (furt

BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei SOFTWIN, a realizat clasamentul celor mai raspândiți viruși din luna iulie 2006 și atrage atenția asupra noilor amenințari aparute pe Internet.

În luna care tocmai s-a incheiat a aparut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe banci din România. Utilizatorii au primit un mesaj pe email care parea a veni de la BCR și care încerca sa îi convinga sa intre pe o pagina de web speciala. Aici se solicita divulgarea de date personale foarte importante, precum numarul cardului și PIN-ul asociat, banca emitenta etc. Rețineți: banca dumneavostra nu va solicita niciodata date personale prin e-mail.

Cel mai raspândit virus în luna iulie 2006 ramâne Netsky.P (12% din infectari), care se încearca sa îi pacaleasca pe utilizatorii de e-mail sa deschida un atasament infectat, prezentat ca fiind carte digitala, muzica MP3 sau altele.

Pe locul doi se situeaza un nou-venit, Worm.VB.DW (9.4%). Conform specialiștilor BitDefender, acesta este un script care se raspândește prin rețelele de file-sharing, se copiaza în directorul Outlook și se adauga în lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afecteaza funcționarea corecta a Windows și acceseaza site-uri fara cunoștința utilizatorului.

Locul al treilea in luna iulie îi revine lui [email protected] (8,1%), un virus care se prezinta drept update de Windows, iar cand este rulat afecteaza funcționarea sistemului si acceseaza de asemenea, fara cunoștința utilizatorului anumite site-uri.

Conform laboratorului de analiza BitDefender, în luna iulie au aparul la nivel mondial peste 7.000 de viruși noi și versiuni noi ale virușilor deja existenți. Se accentueaza tendința de înmulțire a virușilor care solicita date personale, mai ales bancare și a celor care solicita sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encripteaza informații de pe hard-discul computerului infectat).

O alta tendința o reprezinta virușii care infecteaza calculatorul, se ascund pâna în momentul în care utilizatorul acceseaza anumite fișiere sau site-uri web, fura și transmit informații (documente sau parole) și apoi se auto-șterg pentru a nu fi descoperiți ulterior de programele antivirus. Pentru a contracara astfel de amenințari specialiștii BitDefender recomanda protejarea permanenta a computerului.

TOP 10 MALEFIC IULIE 2006

Nume virus Procent infectari

[email protected] 12%

Win32.worm.vb.dw 9.4%

[email protected] 8.1%

Win32.jeefo.a 6.8%

[email protected] 6.1%

[email protected] 4.4%

[email protected] 3.3%

[email protected] 2.7%

[email protected] 2.4%

[email protected] 2.0%

Alții 42.8%