Au fluturii simțul mirosului?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Au fluturii simțul mirosului?
Poate suna ciudat, dar fluturii și moliile au simțuri ale mirosului, văzului și gustului ascuțite. Organele de gust ale majorității fluturilor se află în gura lor.

Poate suna ciudat, dar fluturii și moliile au simțuri ale mirosului, văzului și gustului ascuțite. Organele de gust ale majorității fluturilor se află în gura lor, ceea ce ar fi de așteptat. Însă, multe dintre organele care țin de miros ale fluturilor se află în antene. Există și fluturi care miros împrejurimile prin „nasul” din picioarele lor!

Mulți fluturi au mirosuri sau arome pe care le folosesc pentru două scopuri. Primul dintre ele este folosit ca să atragă exemplarele de sex opus, iar celălalt pentru a alunga inamicii. Mirosul fluturilor de sex masculin vine din solzi localizați în buzunarele aripilor lor din spate. În perioada în care le fac curte femelelor, masculii de fluturi „monarh” își dispersează mirosul în direcția femelelor. Din punct de vedere al mirosului, mulți dintre masculii fluturi seamănă cu flori sau condimente plăcute oamenilor.

Femelele fluturilor produc, în glandele din corpul lor, un miros diferit. Majoritatea acestora sunt neplăcute nasului uman.

Știai că gustul organelor unui papilele gustative ale fluturilor sunt mult mai sensibile decât cele ale oamenilor? Ei sunt mult mai sensibili la gustul dulcelui decât papilele noastre. Mâncarea lor principală este polenul din flori, adică un lichid dulce ușor de găsit. Atunci când un fluture gîsește nectarul dintr-o floare, își întinde „limba” lungă și găurită și absoarbe lichidul.

Fluturii pot să și distingă culorile. Ei pot vedea anumite culori în raze ultraviolete. Ei pot vedea chiar și anumite culori imperceptibile pentru ochiul uman.