Au fost declarați câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină 2013

De: Mihaela Enache / 09.10.2013, 13:00
Au fost declarați câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină 2013
Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2013 la doi americani și un german.

James E. Rothman , Randy W. Schekman din SUA și Thomas C. Sudhof, de origine germana, au fost premiați pentru descoperirile lor în ceea ce privește mecanismul ce regularizează traficul veziculei.

„Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet a decis să acorde Premiul Nobel 2013 pentru Fiziologie sau Medicină lui James E. Rothman , Randy W. Schekman și Thomas C. Sudhof pentru descoperirile lor ale mecanismului de regularizare a traficului veziculei, un sistem de transport major în celulele noastre”, a declarat Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet.

„În 2013 premiul Nobel onorează trei oameni de știință care au rezolvat misterul modului în care fiecare celulă își organizează sistemul de transport. Fiecare celulă este o fabrică ce produce și exportă molecule. De exemplu, insulina este produsă și eliberată în sânge și semnale chimice numite neurotransmițători sunt trimise de la o celulă nervoasă la alta.

Aceste molecule sunt transportate în jurul celulei în pachete mici, numite vezicule. Cei trei laureați ai Premiului Nobel au descoperit principiile moleculare care guvernează modul în care această marfă este livrată la locul potrivit, în momentul potrivit în celulă”, a mai declarat Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet.