Au fost descoperite 19 rude în viață ale mumiei Iceman

De: Mihaela Enache / 17.10.2013, 13:00
Au fost descoperite 19 rude în viață ale mumiei Iceman
Un studiu genetic a găsit 19 persoane de sex masculin în viață, rude cu Otzi Iceman, în Tirol din Austria.

Oamenii de știință de la Institutul de Medicină Legală de la Innsbruck Medical University au analizat mostre de ADN de la 3700 de donatori de sânge din regiunea Tirol din Austria.

În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că 19 persoane au împărtășit o anumită mutație genetică cu mumia veche de 5300 de ale, al cărui genom complet a fost publicat anul trecut.

Oamenii cu aceleași mutații sunt clasificate în haplogrupuri. Proiectate cu litere, acestea permit oamenilor de știință să identifice rutele de migrație timpurii, acestea fiind adesea legate de populații și regiuni geografice definite.

Iar haplogrupul lui Otzi G, sub categoria G-L91, este rară în Europa.

În urma analizei cromozomului Y din analiza haplogrupului, Parson a fost capabil să urmărească numai descendenții de sex masculin ale omului neolitic.

Până în prezent, cele 19 persoane nu au fost informate de relația lor genetică cu Otzi.

Găsit în 1991 într-un ghețar de topire din Alpii Otztal (de unde și numele), mumia este una din cele mai investigate cadavre din toate timpurile.

Oamenii de știință au descoperit că Otzi avea ochi căprui și dinți proțti, era itolerant la lactoză și predispoziție genetică pentru un risc crescut de boli coronariene și, probabil, a avut boala Lyme.

Este sigur că a murit de moarte violentă: în 2007, scanările CT au arătat că un vârf de săgeată artera subclaviană, ceea ce duce la sângerări rapide.