Au vizitat vikingii America?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Au vizitat vikingii America?
Locul de baștină al vikingilor este în Danemarca, Norvegia și Suedia. Timp de 250 de ani, începând cu anul 787 D.Hr. ei au explorat, descoperit și prădat țări din toată Europa.

Vikingii au construit orașe în Irlanda, au cucerit majoritatea teritoriilor din Anglia, au câștigat o provincie din Franța, au prădat Spania, Italia și nordul Africii, au construit un regat în Rusia, s-au stabilit în Islanda și au format o colonie în Groenlanda.

Dar au descoperit ei și America? Există probe care susțin că da. În jurul anului 1000, Leif Ericson a navigat la vestul Groenlandei cu 35 de oameni.

Ei au produs două alunecări de teren și, în final, au ajuns într-un loc plăcut, abundent în jocuri, plante și somoni. Ei au numit acest teritoriu „țara vinurilor”.

Peisajul din țara vinurilor a fost îndelung căutat și niciodată găsit de exploratorii moderni. Mulți cărturari au refuzat să ia în serios zona din vechea Scandinavie, unde se vorbea despre expedițiile vikingilor în Lumea Nouă, pentru că nu existau izvoare scrise care să le confirme. Nu existau ruine, arme arse sau pietre cu inscripții.

Apoi, în anul 1963, un explorator norvegian, Dr. Helge Ingstad, a descoperit, pe vârful Newfoundland, rămășițe a nouă clădiri și o fierărie, indubitabil, de origine vikingă.

După metodele moderne, aceste relicve s-au dovedit a data din jurul anului 1000, cu aproape 500 de ani înaintea călătoriei lui Cristofor Columb.

Ele puteau fi „țara vinurilor” lui Leif Ericson sau puteau reprezenta construcții făcute de alți vikingi exploratori din lumea nouă. Dar ele sunt o dovadă că vikingii au vizitat America.