Australienii au inventat un sutien inteligent

Apropo.ro / 11.12.2007, 11:54
Australienii au inventat un sutien inteligent
O echipa de cercetatori australieni a realizat un sutien inteligent, care detecteaza miscarile din timpul mersului sau al exercitiilor fizice

Un sutien realizat dintr-o "tesatura inteligenta" dotata cu senzori, care ar putea sa le scuteasca pe femei de disconfort si chiar de rani provocate de articolele de acest tip, cu un design prost, a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori din Australia, informeaza BBC.

Potrivit expertilor, 80% dintre femei poarta sutiene nepotrivite, ale caror bretele provoaca dureri si chiar rani, mai ales in timpul exercitiilor fizice. Chiar si sutienele potrivite pot provoca rani pe termen lung, deoarece mare parte a greutatii bustului este suportata de bretelele care stau asezate pe umeri. Femeile cu bust impozant se plang deseori de dureri provocate mai ales in timpul exercitiilor fizice, pentru ca sutienele nu pot impiedica miscarile ample pe verticala ale sanilor.

Cercetatorii de la Universitatea din Wollongong, Australia, au creat o tesatura dotata cu senzori, care detecteaza miscarile din timpul mersului sau al exercitiilor fizice. Aceasta tesatura ar putea fi folosita la fabricarea unor sutiene mai confortabile.

Materialul a fost testat pe doua femei, cu varsta de 30 si, respectiv, 39 de ani, care purtau sutiene marimea 36D si, respectiv, 38DD. Acestea au testat tesatura in timpul unor exercitii de alergare pe banda cu o viteza de 6 kilometri pe ora si in timp ce faceau jogging cu o viteza de 9 kilometri pe ora.

In timpul mersului obisnuit, bustul balanseaza intre 1,20 si 2,54 centimetri. In timpul alergarii, un bust impozant poate sa balanseze si 6,9 centimetri provocand dureri.

Este pentru prima data cand se incorporeaza senzori si nu piese rigide intr-un sutien, pentru a testa nivelul optim de balansare a bustului.

Cercetatorii spera ca rezultatele acestui studiu, publicat in Journal of Biomechanics, sa fie utilizate de producatorii de lenjerie intima pentru crearea unor sutiene potrivite.