Australienii vor ca fumătorii să își ia… autorizație

De: Marian Andrei / 15.11.2012, 18:30
Australienii vor ca fumătorii să își ia... autorizație
Experții australieni au elaborat un proiect menit să țină evidența numărului de țigări care pot fi cumpărate de fiecare cetățean, fumătorii fiind nevoiți să plătească pentru o autorizație anuală care ar limita cantitatea de țigări achiziționate.

Pe scurt, se propune introducerea unei „autorizații de fumat”, care are drept principal scop reducerea efectelor dăunătoare ale fumatului.

Potrivit prezentării făcute de profesorul Simon Chapman de la Universitatea din Sydney fumătorii ar trebui să solicite (și să plătească pentru a o obține) o autorizație sub forma unui card cu cip care va fi arătat la achiziționarea țigărilor.

Pe lângă faptul că această autorizație ar descuraja adolescenții de la a se apuca de fumat, cardul ar permite guvernului să limiteze cantitatea de țigări cumpărate de un fumător, profesorul Chapman sugerând că 50 pe zi pentru o medie de două săptămâni ar fi de ajuns pentru fumătorii înrăiți.

Chapman a adăugat că autorizația ar trebui reînnoită în fiecare an, fumătorilor ar trebui să li se stabilească limite zilnice pentru țigările cumpărate iar la solicitarea autorizației acestora să le fie testate cunoștințele despre riscurile de sănătate pe care le implică viciul.