Autonomia universitara, în pericol prin noua lege

Apropo.ro / 24.11.2006, 17:40
Autonomia universitara, în pericol prin noua lege
Rectorii cred ca proiectul legii învațamântului superior va limita autonomia universitara și ca atribuțiile Ministerului Educației și Cercetarii sporesc pe seama diminuarii libertaților academice. Consiliul Național al Rectorilor (CNR) s-a

Rectorii cred ca proiectul legii învațamântului superior va limita autonomia universitara și ca atribuțiile Ministerului Educației și Cercetarii sporesc pe seama diminuarii libertaților academice.

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) s-a întrunit, vineri, la Universitatea Politehnica București, pentru a discuta proiectul legii învațamântului superior. Discuțiile aprinse au durat toata ziua și au ”desființat” aproape în întregime proiectul inițiat de Ministerul Educației și Cercetarii (MEdC).

La unison, rectorii au criticat ”enunțurile generoase privind autonomia universitara, dar și articolele de lege care reprezinta ingerințe majore ale MEdC în activitatea curenta a universitaților”.

„Autonomia universitara este limitata prin acest proiect de lege, deși este garantata de Constituție. Documentele internaționale au drept ținta extinderea autonomiei, pentru a asigura creșterea flexibilitații și performanței în învațamântul superior”, a declarat Ecaterina Andronescu, președintele CNR și rector al Universitații Politehnica București.

Andronescu a mai spus ca ingerința politicului în activitatea curenta a universitaților este contrara politicilor europene din domeniu. În opinia ei, structurile de conducere creeaza ambiguitați și premiza instalarii unor practici nedemocratice.

„Senatul universitații trebuie sa aiba rolul decizional cel mai important, structurile academice sa fie alese democratic, cu mandate limitate – maximum doua. Mai mult, sunt necesare structuri de conducere academica și la nivelul catedrelor, departamentelor și facultaților. Rectorul, decanii trebuie sa faca parte din Senatul universitații”, a adaugat Ecaterina Andronescu.

Mediafax