Autostopul ar putea fi interzis prin lege

De: Gabriela Voicu / 17.12.2013, 14:30
Autostopul ar putea fi interzis prin lege
Transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismului personal sau, altfel spus, "autostopul", va fi interzis prin lege, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului.

O ordonanță de urgență a Guvernului vrea să pună în afara legii autostopul. Acesta ar putea deveni „o practică ilicită care determină efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”. 

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Prin urmare, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederile Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr 38/2003.

Altfel spus, Guvernul Ponta vrea să creeze cadrul legal prin care pot fi sancționate persoanele fizice sau juridice care efectuează activități neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor.

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei „efectuarea de transport public de persoane cu autoturism de persoanele fizice sau juridice fără respectarea prevederilor art. 7 (din Legea 38/2013). Articolul 7 din aceeași lege spune că „Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizați”.

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor.