Autostrada futuristă interactivă, un proiect al olandezilor (Poze & Video)

Apropo.ro / 04.01.2013, 12:00
Olanda are în plan construirea unei autostrăzi futuriste cu numeroase facilități pentru conducătorii auto.

Olanda va demara, anul acesta, construirea unei autostrăzi futuriste, interactive, care să ajute la reducerea consumului energetic și să îmbunătățească siguranța în trafic. Proiectul ar putea fi finalizat în circa 5 ani, pentru că îmbunătățirile se vor face gradual.

La acest proiect contribuie două companii, Studio Roosegaarde și Heijmans Infrastructure, care au pus pe hârtie detalii demne de un scenariu de film SF.

 


 

Autostrada va fi prevăzută cu benzi fosforescente ce vor lumina traseul noaptea și care se vor încărca de la soare pe timpul zilei.

De asemenea, vor fi aplicați fulgi de zăpadă pe asfalt, din vopsea luminiscentă cu „senzori” de temperatură, cu o durată de iluminare de până la 10 ore – pe post de indicatori care se vor activa atunci când temeraturile vor scădea sub 0 grade Celsius.

autostrada futurista

Va exista și o bandă de urgență pentru mașinile cu motor electric care își vor putea reîncărca bateria prin simpla rulare pe acest drum, prin inducție magnetică, iar mori eoliene vor capta curenții de aer generați de mașinile aflate în trafic pentru alimentarea unor surse de iluminare interactive, care se aprind doar când există autovehicule în apropiere.

autostrada futurista

Prima parte a autostrăzii se va construi în provincia Branbant la mijlocul lui 2013.

Acest proiect nu poate fi decât un plus la economisirea energiei electrice, și nu numai, în condițiile în care fiecare oraș limitează folosirea energiei pe timpul nopții. Ideea olandezilor nu poate fi decât un ajutor de economisire a banilor.

Cele două companii partenere la această autostradă visează la un drum precum celebrul Route 66, din SUA, dar transformat cu ajutorul tehnologiei.

Olandezii vor să implementeze ideile lor și pe șoselele altor state precum Marea Britanie, unde se încearcă metode alternative de economisire a energiei, dar și a cheltuielilor, încercând să recupereze învestițiile în termen de cinci ani de zile.

Având în vedere că majoritatea accidentelor rutiere din Olanda au loc pe timpul nopții, autostrada celor de la Studio Roosegaarde și Heijmans Infrastructure a fost foarte repede aprobată de către autoritățile olandeze, considerându-se că și infractorii vor fi descurajați cu acest proiect inedit.

autostrada futurista

 

Când va ajunge această tehnologie și în România, nu se știe, dar Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, este pe cale să rezolve o problemă apăsătoare a conducătorilor auto ce folosesc DN1 ( Brașov – Ploiești) și care s-au săturat de aglomerație.
 
Radu Stroe ia în calcul posibilitatea stabilirii unui drum cu sens unic într-o direcție și a altuia în celalaltă.
 
Poate reușim să stabilim un drum cu sens unic într-o direcție și altul în altă direcție. Nu știu, să vedem. Măcar s-ar mai putea fluidiza cât ar fi necesar, șase luni, un an„, a spus ministrul.