Avalansa nu-i frate cu turistul in muntii Fagaras si Bucegi!

De: Dragos Tanase / 02.02.2008, 16:54
Avalansa nu-i frate cu turistul in muntii Fagaras si Bucegi!
Ministerul Mediului avertizeaza asupra riscului insemnat de avalansa in muntii Fagaras si Bucegi, ca urmare a incalzirii vremii.

Ministerul Mediului avertizeaza asupra riscului insemnat de avalansa in muntii Fagaras si Bucegi, ca urmare a incalzirii vremii, care a determinat scaderea rezistentei zapezii.

Potrivit buletinului informativ de sambata al Ministerului Mediului, stratul de zapada s-a tasat usor, in zonele adapostite si pe vai fiind formate troiene ce pot depasi cu un metru stratul normal de zapada, iar in zona de creasta sunt prezente cornise, unele de mari dimensiuni.

Citeste mai multe pe Mediafax.ro

Salvamontistii sibieni avertizeaza ca riscul declansarii avalanselor in muntii Fagaras la altitudini de peste 1.800 de metri este crescut, fiind de gradul 4 pe o scala de la 1 la 5, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ninsorile cazute in ultima perioada au dus la depunerea unui strat insemnat de zapada in intreaga zona montana a judetului Sibiu.

In fiecare an, meteorologii avertizeaza ca in muntii Fagaras, Parang si Bucegi pericolul de avalansa a ajunge uneori si la gradul patru, fiind penultimul pe scala europeana de risc de avalansa. Riscul de avalansa este mare si in Muntii Rodnei, Muntii Parang, Muntii Retezat – Godeanu – Tarcu. Desigur ca si masivele mici din jurul zonei monitorizate, ca de exemplu Piatra Craiului si Piatra Mare, cat si Carpatii de Curbura sunt in aceeasi situatie.