AVAS va plati 400 milioane de lei catre pagubitii FNI

Apropo.ro / 13.12.2007, 15:34
AVAS va plati 400 milioane de lei catre pagubitii FNI
AVAS va plati anul viitor o suma estimata la 400 milioane lei catre pagubitii Fondului National de Investitii (FNI).

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va plati, anul viitor, o suma estimata la 400 milioane lei catre pagubitii Fondului National de Investitii (FNI), fiind posibil ca termenul in care toate despagubirile vor fi platite integral sa depaseasca data de 31 decembrie 2008.

Raportat la cursul valutar anuntat, joi, de Banca Nationala, de 3,5233 lei pentru un euro, suma estimata a platilor, de 400 milioane lei, reprezinta echivalentul a 113,5 milioane euro.

In contextul privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), AVAS a preluat calitatea de debitor a institutiei in pretentiile rezultand din contractul de fidejusiune sau cautiune incheiat intre CEC, Sov Invest si FNI. Pe rolul instantelor de judecata se afla circa 300 de litigii in care AVAS are calitatea de parat, iar institutia a fost obligata sa plateasca pretentiile investitorilor FNI.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a inceput sa achite sumele catre pagubitii FNI la 18 octombrie 2007, platile efectuate deja ridicandu-se la 4,3 milioane lei, conform unui document redactat de AVAS la sfarsitul lunii noiembrie si obtinut de MEDIAFAX.

"Cuantumul procentual al despagubirilor nu il putem stabili, deoarece sumele de bani sunt actualizate cu indicele de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica, iar acest indice nu este fix, astfel ca sumele totale de plata si evolutia platilor vor cunoaste o traiectorie nedeterminata", se arata in document.

Â