Averea lui Putin – 40 miliarde de dolari

Apropo.ro / 21.12.2007, 13:31
Averea lui Putin - 40 miliarde de dolari
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea detine o avere secreta de 40 de miliarde de dolari, pastrata in Elvetia si Liechtenstein.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea detine o avere secreta de 40 de miliarde de dolari, pastrata in Elvetia si Liechtenstein, sustine un analist politic rus citat de editia online a cotidianului The Guardian.

Potrivit ziarului britanic, clanurile rivale de la Kremlin sunt implicate intr-o disputa fara precedent pentru a obtine controlul asupra fondurilor companiilor de stat. Vladimir Putin, al carui mandat expira in martie, a anuntat ca il sustine in cursa prezidentiala pe aliatul sau Dimitri Medvedev.

Miza disputelor o reprezinta fondurile companiilor de stat din Rusia, asupra carora presedintia detine controlul. Pentru prima data au aparut zvonuri si despre averea personala detinuta de Putin, ascunsa in Elvetia si Liechtenstein.

Citand surse de la Kremlin, analistul politic Stanislav Belkovski dezvaluia recent ca, dupa opt ani in fruntea Rusiei, Vladimir Putin ar detine o avere de 40 de miliarde de dolari. Daca informatiile sunt corecte, Putin ar fi cel mai bogat om din Rusia si chiar din Europa.

Belkovski a explicat pentru cotidianul The Guardian ca Putin detine pachete importante de actiuni in industria petroliera si a gazelor din Rusia.

"Putin detine 37 la suta din actiunile Surgutneftegaz, in valoare de 20 de miliarde de dolari. De asemenea, detine 4,5 la suta din actiunile Gazprom si cel putin 75 la suta din actiunile de la Gunvor, o misterioasa companie elvetiana fondata de Ghenadi Timcenko, un prieten al presedintelui", afirma Belkovski.

Intrebat cam cat ar fi averea lui Putin, Belkovski a spus: "Cel putin 40 de miliarde de dolari. Nu putem sti nivelul maxim. Suspectez ca exista afaceri de care nu stiu nimic. Poate fi mai mult. Mult mai mult".

"Sigur ca numele lui Putin nu figureaza in registrele actionarilor. Exista un sistem netransparent de detinere ierarhica a fondurilor si companiilor offshore. Destinatia finala a fondurilor este in Elvetia si Liechtenstein. Vladimir Putin ar trebui sa fie beneficiarul final", subliniaza Belkovski.

Tags: