Averile celor mai bogați 300 de oameni au crescut cu 524 miliarde de dolari anul trecut

Apropo.ro / 03.01.2014, 12:32
Averile celor mai bogați 300 de oameni au crescut cu 524 miliarde de dolari anul trecut
Cei mai bogați 300 de oameni din lume s-au îmbogățit cu 524 miliarde de dolari anul trecut și controlau la finalul anului averi de 3.700 miliarde de dolari.

Cei mai bogați 300 de oameni din lume s-au îmbogățit cu 524 miliarde de dolari anul trecut și controlau la finalul anului averi de 3.700 miliarde de dolari, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în sectorul IT, cu Bill Gates în topul câștigătorilor, potrivit unei analize Bloomberg, citate de Mediafax.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Averile din sectorul IT au crescut anul trecut cu 28%, iar dintre cei 300 de miliardari din top, numai 70 au înregistrat pierderi în 2013.

Bogații vor continua să se îmbogățească. Dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut, bursele vor crește în continuare, iar economia se va extinde cu cel puțin 2%”, comentează pentru Bloomberg miliardarul John Catsimatidis, fondatorul grupului de imobiliare și energie Red Apple.

Bill Gates, cofondator al Microsoft și președinte al producătorului de software, a încheiat anul cu o avere estimată la 78,5 miliarde de dolari, în urcare cu 15,8 miliarde de dolari, fiind în același timp cel mai bogat om din lume și cel mai mare câștigător în 2013. Acțiunile Microsoft s-au apreciat anul trecut cu 40%. Gates a beneficiat și de creșterea valorii altor active, precum acțiunile deținute la compania feroviară Canadian National Railway sau la producătorul de substanțe de curățat Ecolab Inc., care au urcat uc 34%, respectiv 45%.

Cea mai mare parte din averea lui Gates este controlată prin vehiculul Cascade Investments. Cofondatorul Microsoft are acțiuni la aproape 40 de companii listate la bursă și mai multe afaceri particulare, inclusiv lanțul hotelier Four Seasons. Acțiunile la Microsoft reprezintă mai puțin de un sfert din averea sa.

Al doila mare câștigător al anului 2013 a fost miliardarul american Sheldon Adelson, fondatorul Las Vegas Sands Corp., cel mai mare operator de cazinouri din lume. Averea lui Adelson a crescut anul trecut cu 14,4 miliarde de dolari, la 37 miliarde de dolari. Acțiunile companiei sale au urcat în 2013 cu 71%.

Averea mexicanului Carlos Slim, până anul trecut cel mai bogat om din lume, a continuat să scadă în 2013. El a pierdut 1,4 miliarde de dolari anul trecut, după ce Congresul mexican a adoptat o lege care vizează desfacerea monopolului companiei controlate de Slim, America Movil, în sectorul telecom.

Cea mai mare pierdere din 2013 a fost înregistrată de omul de afaceri brazilian Eike Batista, care și-a pierdut averea de peste 12 miliarde de dolari. Compania sa, OGX Petroleo & Gas participacoes, a intrat în faliment în luna octombrie. În martie 2012, Batista era pe locul 8 în topul bogaților lumii. În prezent, cu datorii și compania în faliment, averea lui Batista este evaluată la valori negative.

Cea mai mare creștere procentuală a averii a fost înregistrată anul trecut de fondatorul Tesla Motors, americanul Elon Musk. Averea acestuia a crescut cu 233% anul trecut, sau 5,6 miliarde de dolari, datorită succesului automobilelor electrice produse de Tesla.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a câștigat 12,4 miliarde de dolari în 2013, în timp ce cofondatorii Google Larry Page și Sergey Brin și-au majorat averile cu câte 10 miliarde de dolari fiecare.