Avioanele cu energie solara ofera 3G si broadband

Apropo.ro / 25.07.2002, 10:12
Avioanele cu energie solara ofera 3G si broadband
Firma americana SkyTower afirma ca avioanele fara pilot alimentate cu energie solara pot survola orasele timp de sase luni de zile fara a ateriza, furnizand servicii Internet 3G si broadband, informeaza agentia internationala de stiri zdnet. SkyTower a anuntat martea aceasta ca

Firma americana SkyTower afirma ca avioanele fara pilot alimentate cu energie solara pot survola orasele timp de sase luni de zile fara a ateriza, furnizand servicii Internet 3G si broadband, informeaza agentia internationala de stiri zdnet.

SkyTower a anuntat martea aceasta ca testele efectuate in ultimele sase saptamani confirma posibilitatea utilizarii platformei sale stratosferice de telecomunicatii pentru serviciile oferite de operatorii mobili.

In colaboare cu NASA si Ministerul Telecomunicatiilor din Japonia, SkyTower a lansat un avion alimentat cu energie solara intitulat Pathfinder-Plus. Dupa ce a urcat la o inaltime de 19 825 m deasupra insulei Kauai, Pathfinder-Plus a transmis pret de cateva ore servicii mobile 3G de voce, date si video, receptionate de un handset standard de tipul NTT DoCoMo 3G.

Sistemul SkyTower poate acoperi arii care nu pot primi semnale prin satelit sau terestre.

Conform Stuart Hindle, vice presedinte al departamentului pentru strategie si dezvoltare din cadrul SkyTower, succesul testelor demonstreaza ca acest avion poate completa sau, in unele cazuri, chiar inlocui sistemele de telecomunicatii terestre si prin satelit.

Intrucat semnalul este transmis direct de sus, sistemul SkyTower poate acoperi arii care nu pot primi semnale prin satelit sau terestre, deoarece acestea sunt obstructionate de cladirile foarte inalte sau celelalte tipuri de obstacole.

Aripa superioara a aparatului Pathfinder-Plus este alcatuita din panouri solare, care genereaza energia necesara mentinerii aparatului in aer pe durata zilei. Pentru moment, aparatul trebuie sa aterizeze in timpul noptii, insa SkyTower incearca sa creeze celule de alimentare care sa stocheze suficienta energie pentru a permite avionului sa ramana in aer si pe durata noptii.

Asemenea celule de alimentare ar putea permite unui aparat de zbor sa se mentina in aer maximum sase luni fara aterizare, afirma SkyTower. Compania a anuntat ca lansarea comerciala a platormei va avea loc in 2005.

SmartNews