Avioanele F-22 Raptor, un pericol pentru piloții americani

De: Marian Andrei / 03.05.2012, 09:04
Avioanele F-22 Raptor, un pericol pentru piloții americani
Mai mulți piloți americani au anunțat Forțele Aeriene că refuză să mai piloteze avioane de tip F-22 Raptor din cauza numeroaselor incidente privind lipsa oxigenului în cabină, a declarat șeful Comandamentului de lupte aeriene al U.S. Air Force.

Incidentele au apărut încă din 2008, la altitudini mai mari de 7.600 de metri piloții pierzându-și cunoștința din cauza lipsei de oxigen – fenomen numit hipoxie.

Forțele Aeriene au încercat să determine cauzele celor circa 12 incidente legate de hipoxie întâmpinate de piloți, dar fără rezultat până în prezent, a declarat generalul Mike Hostage, care a arătat că numai un grup mic de piloți refuză să mai piloteze avioane Raptor.

„Sistemul de la bord care generează oxigen și sistemul pentru control ambiental care îl alimentează ar putea fi problema”, a apreciat generalul în rezervă Gregory Martin, un veteran al Forțelor Aeriene.

Avioanele F-22 Raptor au fost imobilizate la sol în 2008, dar, pentru că problema nu a putut fi rezolvată, au primit permisiunea de a zbura din nou, anul trecut, dar munai până la altitudinea la care se instalează hipoxia.