Azi este Ziua Internațională a Somnului

De: Marian Andrei / 15.03.2013, 13:30
Azi este Ziua Internațională a Somnului
Desfășurată sub motto-ul "un somn bun, o îmbătrânire sănătoasă", această zi este sărbătorită începând din 2008, în cea de-a treia zi de vineri din luna martie.

Evenimentul este, pe lângă o celebrare a somnului, un apel la acțiune în ceea ce privește problemele legate de somn, în domenii ca medicina, educația, aspectele sociale și șofatul.

Află mai multe despre timpul probabil pe vremea.apropo.ro

„Dorim ca din ce în ce mai mulți oameni să fie avertizați asupra importanței enorme pe care somnul o are pentru sănătatea lor. Anul acesta punem accent pe îmbatrânirea sănătoasă și căutam cu toții calea catre aceasta”, a declarat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University din Syracuse, New York și co-președinte al comitetului pentru Ziua Internațională a Somnului (World Sleep Day).

Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 – 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore. Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin.

Printre regulile pe care este bine să le respectăm pentru a avea un somn sănătos se numără renunțarea la fumat, fixarea orei de culcare și de trezire, limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, evitarea consumului de alcool, cafea și ciocolată cu șase ore înainte de culcare, precum și a mâncărilor grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi plăcute în cameră și eliminarea surselor de lumină și de zgomot.