Azi, exclusiv la unvinpezi.ro: Penfolds Grange 1999, cel mai faimos Shiraz al Australiei

De: Marian Andrei / 27.02.2013, 11:45
Vinul, al cărui preț nu este unul pentru toate buzunarele, a fost prezentat aseară, la Gandul LIVE, de către Matei Garici, project manager unvinpezi.ro.

Penfolds Grange 1999 este unul dintre cele mai celebre shiraz-uri de pe mapamond și, în același timp, singurul vin australian care se califică și este pe deplin acceptat de investitorii în vin pe plan internațional ca plasament financiar cu posibilitate de apreciere în valoare în timp. 

E atât de celebru, încât pretul cerut pe el nu e unul pentru toate buzunarele. Culoarea lui e intensă și sumbră. Nasul însă, e generos și aduce cu el când note de prune uscate și cireșe negre, când izuri de cafea și ciocolată. Așa cum intuim prin mirosirea paharului și ni se confirmă odată ce gustăm vinul, Penfolds Grange 1999 impresionează, în primul rand, prin complexitate și structura.

Prezentare – Grange Shiraz 1999 Penfolds de pe tare.ro

Descrierea lui este simplă și dificilă în egală măsură. E simplă pentru că dacă am scrie pe niste bilețele de hârtie aromele pe care le-am descoperit de-a lungul vremii la un Shiraz (dar nu numai) și le-am arunca țntr-o pălărie, le putem extrage absolut aleator, căci e foarte probabil ca Penfolds-ul nostru de azi să le aibe la un moment dat al evoluției lui impresionante la pahar. Amintesc doar câteva astfel de arome, care mie mi s-au părut cel mai evidente: lemn dulce, piper alb, tabac, pudră de scorțișoară și mentă.

Iar dacă stați în cumpănă să investiți sau nu în acest vin deosebit, iată ce spune despre el unul dintre pasionații domeniului: „Imaginați-vă că sărbătoriți ziua de naștere pentru o vârstă rotundă, în același timp cu nunta de argint, nașterea unui nepot și încheierea unei afaceri reușite. Penfolds Grange Shiraz 1999 este vinul pe care îl doriți la o astfel de ocazie. Pe lângă opulență, complexitate și arome decadente, are și o doză sănătoasă de vioiciune tinerească, așa cum îi stă bine unui Shiraz clasic australian, aflat la începutul perioadei optime de consum. Vinul acesta pune la încercare experiența și maturitatea gustativă a oricărui hedonist care își scufundă nasul în amalgamul de arome. Orice fel de mâncare va fi pus în dificultate de o astfel de alăturare, așa că recomandarea mea e să-l aerisiți bine în sticlă vreo două ore, să închideți telefonul și să vă rezervați restul serii pentru un dialog cu acest vin”.

Oferta de azi pe unvinpezi.ro – Penfolds Grange 1999