Azi începe BAC-ul, cu proba orală la limba română

De: Marian Andrei / 11.06.2012, 11:30
Azi începe BAC-ul, cu proba orală la limba română
Examenul de bacalaureat începe azi, cu proba orală la limba și literatura română, cei 200.000 de candidați înscriși urmând să intre în sălile de examen de la ora 12.00.

Începerea examenului a fost programată luni pentru ora 12.00 întrucât sălile de clasă trebuie pregătite după scrutinul electoral de duminică. Anul trecut, proba orală de limba română a început la ora 9.00.

Membrii comisiilor vor fi, începând cu ora 10.00, în centrele de examen, unde vor primi subiectele în format electronic. După ora 10.00, nicio persoană străină nu va mai putea intra în centrele de examen, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației Stelian Fedorca.

Subiectele la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Acestea cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, precum și itemi corespunzători descriptorilor de competențe din programele pentru bacalaureat, potrivit Ministerului Educației.

După ce intră în sala de examen, candidații extrag un bilet și primesc hârtie ștampilată pentru ciornă. Fiecare candidat va avea la dispoziție 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, alte 10-15 minute.

În timpul examenului de bacalaureat 2012 candidații nu pot inta în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări și alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare. Candidații prinși cu astfel de materiale vor fi eliminați din examen de către președintele comisiei, indiferent dacă acestea au fost sau nu folosite.

Candidații care nu se prezintă la testele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat.