Azi va fi ales cel mai puternic om al lumii

Apropo.ro / 04.11.2008, 09:57
Azi va fi ales cel mai puternic om al lumii
Americanii voteaza azi pentru a-si alege cel de-al 44-lea presedinte.

Americanii voteaza azi pentru a-si alege cel de-al 44-lea presedinte. Cu aceasta ocazie va avea loc un eveniment inedit: alegerea primului presedinte de culoare din istoria Statelor Unite sau a primei femeie in postul de vicepresedinte.

Cei doi candidati care doresc sa ii succeada lui George W. Bush reprezinta doua generatii diferite: Barack Obama are 47 de ani, iar John McCain 72. Valorile si viziunile lor sunt foarte diferite, chiar daca ambii afirma ca reprezinta schimbarea.

Urmatorul presedinte american va mosteni o situatie economica dramatica: Statele Unite sunt in pragul recesiunii si traverseaza o criza financiara, cea mai grava dupa 1929, iar pe de alta parte raman implicate in doua razboaie, in Irak si Afganistan.

Desi primele rezultate ar putea fi anuntate in jurul orei 23.00 GMT (miercuri, 01.00, ora Romaniei),majoritatea  analistilor nu se asteapta sa cunoasca rezultatul final inainte de miercuri, ora 06.00 (ora Romaniei), cel mai devreme.

Pe langa presedinte, americanii sunt chemati la urne pentru a reinnoi o treime din Senat si intreaga Camera a Reprezentantilor. Potrivit sondajelor, democratii ar trebui sa isi consolideze majoritatea in Congres.

Citeste mai mult despre alegerile din SUA, la Mediafax.