„Bacteria de coșmar” poate aduce SFÂRȘITUL omenirii!

De: Marian Andrei / 07.03.2013, 13:00
Bacteria CRE, numită de specialiști și "bacteria de coșmar", a devenit "imună" la cele mai puternice antibiotice.

Este un lucru foarte rar ca cercetătorii să spună că există probleme și trebuie tras un semnal de alarmă, dar acest lucru se întâmplă azi” a declarat Thomas Frieden în cadrul unei conferințe de presă. „Cele mai puternice antibiotice nu au efect iar pacienții rămân cu infecțiile netratate” a arătat Frieden, care a cerut comunității medicale să depună un efort conjugat pentru a stopa răspândirea infecției.

Surprinde-ți mama sau iubita cu o felicitare de Mărțișor!

Infecțiile cu CRE (Carbapenen-Resistant Enterobacteriaceae), cunoscute de zece ani, au luat amploare în urmă cu doi ani cînd a apărut un focar de infecție la Centrul Național de Sănătate, răspândindu-se de atunci în 42 de state.

Frieden a arătat că bacteria reprezintă o triplă amenințare:

– este rezistentă la (aproape) toate tipurile de antibiotic , chiar și la cele de ultimă generație

– rata de mortalitate a persoanelor infectate cu CRE este de 50%

– bacteria poate transfera rezistența sa la antibiotice la alte bacterii din familie, făcăndu-le și pe acestea netratabile.

Enterobacteriaceae (Enterobacteriile) este o familie de peste 70 de bacterii, între care și E.coli, una dintre cele mai comune cauze ale infecțiilor tractului urinar.

În prima jumătate a anului trecut, 200 de spitale și centre de tratament au tratat cel puțin câte un caz de infecție cu această bacterie.

Majoritatea infecțiilor cu CRE apar la pacienți internați în spitale de urgență sau care sunt tratați o perioadă lungă de timp, intubările și perfuziile permițând bacteriei să pătrundă „adânc” în corpul pacientului.

Modalitățile de prevenire a infecției cu „bacteria de coșmar” includ spălarea pe mâini a personalului medical înainte de a intra în contact cu pacientul, personal și saloane dedicat numai tratării persoanelor infectate, dar și o administrare corectă a antibioticelor.